Motie meten is weten Omdat ik het verdienDe PvdA wil een onderzoek naar de salarissen van de ambtenaren in Zoetermeer. Nederlandse vrouwen verdienen nog steeds minder dan hun mannelijke collega’s. Ook voor hetzelfde werk. ‘Toch niet bij ons?’ is vaak de gedachte.

Vaak blijft deze beloningsdiscriminatie verborgen, omdat werkgevers geen onderzoek doen naar de beloningsverschillen binnen hun personeel. Desondanks komen na intern onderzoek vaak onverwachte verschillen in beloning tussen man en vrouw tevoorschijn.

Raadslid Susanne Bout: “Meten is pas echt weten, zo blijkt. En pas wanneer verschillen bekend zijn, kan er iets aan gedaan worden.” Daarom wil Bout laten onderzoeken of in het stadhuis sprake is van een loonkloof tussen de mannelijke en vrouwelijke medewerkers. Met een motie roept de PvdA het College van B&W op tot onderzoek naar eventuele beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen binnen het openbaar bestuur. Deze motie werd tijdens het Voorjaarsdebat met ruime meerderheid aangenomen.

De indiening van deze motie krijgt grote steun van PvdA-Europarlementariërs Agnes Jongerius en Vera Tax. Sinds 2020 brengen zij de loonkloof onder de aandacht. Zij willen deze vorm van onrechtvaardigheid de wereld uit te helpen. Jongerius en Tax stellen dat de loonkloof een structureel probleem is dat vraagt om aanpak op alle niveaus: “De overheid is de grootste werkgever in Nederland en heeft een voorbeeldfunctie.” Bout: “Hopelijk kan het college aantonen dat binnen het personeelsbestand op ons stadhuis geen discriminatie plaatsvindt. En als blijkt van wel, dan moeten we daar iets doen.”

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-