Portret Jan IedemaDe Perspectiefnota 2023 is op de korte termijn in orde, maar vanaf 2026 is er nog steeds sprake van een begrotingstekort. De perspectiefnota bevat geen voorstellen voor nieuw beleid, de coalitieonderhandelingen voor een nieuw college zijn nog in volle gang.

Inhoudelijk zijn er dan ook geen wijzigingen van het beleid. Nieuw beleid wordt dit jaar opgenomen in het nieuwe coalitieprogramma, dat samen met de Perspectiefnota 2023 besproken wordt in het jaarlijkse voorjaarsdebat van de gemeenteraad op 27 juni 2022.

De eerstkomende jaren toont de begroting een positief beeld. Dit komt doordat het nieuwe kabinet veel geld vrijmaakt voor nieuwe plannen en door het vertragen van bezuinigen op gemeenten. Maar vanaf 2026 gaat het rijk fors bezuinigen op het gemeentefonds. Voor Zoetermeer vallen de rijksinkomsten in dat jaar met € 15 miljoen per jaar terug. Het verwachte begrotingstekort 2026 is ruim € 4,7 miljoen.

Wethouder Jan Iedema (financiën): "De eerste jaren is het prima op orde, maar vanaf 2026 zijn er donkere wolken. Samen met de VNG (de Vereniging van Nederlandse Gemeenten) brengen we de financiële problematiek vanaf 2026 bij herhaling onder de aandacht van het kabinet en de Tweede Kamer. Het kabinet is aan zet om duidelijkheid over de ontwikkeling van het gemeentefonds te geven. Totdat die duidelijkheid er is, kan het college geen gerichte maatregelen geven voor het nu gepresenteerde tekort van 2026.”

Foto: Wethouder Iedema (financiën)

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-