Jan Iedema lijsttrekker VVD Zoetermeer 2 Ingeborg
Wethouder Jan Iedema Wethouder Ingeborg ter Laak


De coalitiebesprekingen zijn nog volop aan de gang tussen de 6 partijen die na de verkiezingen met elkaar het college willen vormen: VVD, LHN, PDvZ, Zó! Zoetermeer, CDA en Cu-SGP. Maar de contouren van het nieuwe college tekenen zich al af, met 4 nieuwe wethouders in het bestuur.

Jan Iedema liet afgelopen maandag tijdens de raadsvergadering al vallen dat gehoopt wordt het nieuwe college begin juni te kunnen presenteren. Hij zal dan zelf opgaan voor zijn tweede termijn als wethouder, net als Ingeborg ter Laak. De andere vier wethouders zullen nieuwe gezichten zijn in het college, hoewel Marijke van der Meer met 22 jaar raadservaring natuurlijk nauwelijks een nieuweling genoemd kan worden.

 Zó Marijke van der Meer  willeke mertens
Marijke van der Meer (Zó! Zoetermeer) Willeke Mertens (PDvZ)Marijke van der Meer, van Zó! Zoetermeer, is op dit moment raadslid en kandidaat-wethouder. Zij maakt al 22 jaar deel uit van de Zoetermeerse gemeenteraad, en is de nestor van de raad. Marijke is door haar ervaring zeer goed op de hoogte van alle politieke kwesties die er spelen.

Ook Willeke Mertens, de kandidaat vanuit PDvZ, Partij Democratie voor Zoetermeer, is al bekend met de Zoetermeerse gemeentepolitiek. Als commissielid samenleving/stad zette zij zich vooral in voor samenspraak en het luisteren naar de inwoners. Inmiddels is zij raadslid en kandidaat-wethouder.

 Bouke Velzen wethouderskandidaat ChristenUnie SGP Zoetermeer  iov noab activa magazine,ronald weerwag,de collector incasso
Bouke Velzen (Cu-SGP)  Ronald Weerwag (LHN)De twee laatste kandidaat-wethouders Bouke Velzen (Cu-SGP) en Ronald Weerwag (LHN) hebben minder politieke ervaring. Velzen is een nieuwkomer in de politiek, maar heeft wel bestuurlijke ervaring als manager en voorzitter van het College van Diakenen van de Protestantse Gemeente Zoetermeer.

Ronald Weerwag is de kandidaat-wethouder voor LHN. Hij was zo’n 12 jaar geleden al actief in de Zoetermeerse politiek, toen voor de VVD, maar werkte de afgelopen jaren als ondernemer. Hij bleef altijd wel geïnteresseerd in de gemeentepolitiek, en maakte dit ook van dichtbij mee. Weerwag’s partner is namelijk Mariëtte van Leeuwen, die 7 jaar wethouder was in Zoetermeer. Ronald: “Voor de coalitiebesprekingen begonnen, hebben we natuurlijk goed besproken of dat geen probleem zou zijn, Mariëtte is op dit moment ook raadslid. Er was geen bezwaar vanuit de fractie en ook niet vanuit de VNG. Ik kan me geen betere partner wensen, Mariëtte weet precies wat het wethouderschap inhoudt en heeft er ook begrip voor als het een tijd op het werk heel druk is.”

Binnen de LHN fractie is een integriteitsdocument opgesteld waarin afspraken opgenomen zijn. Zo wordt er binnen de fractie voor gezorgd dat de portefeuilles niet overlappen en wordt voorkomen dat raadslid Mariëtte van Leeuwen als woordvoerder van LHN het op moet nemen tegen wethouder Weerwag over een bepaald onderwerp.

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-