Uit onderzoek van de NOS blijkt dat er ook in Zoetermeer camera’s hangen van de Chinese merken Hikvision en Dahua. De camera's zijn goed en niet duur, maar deskundigen hebben hun zorgen uitgesproken over risico’s voor spionage en mensenrechtenschendingen door de fabrikanten.

camera op lantaarnpaalDe Zoetermeerse VVD heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. De VVD wil weten of dergelijke camera’s inderdaad ook in Zoetermeer gebruikt worden en voor welk doel die dan worden ingezet.
VVD-fractievoorzitter Rob Duiven: “De Zoetermeerse VVD is voorstander van de inzet van camera’s. Cameratoezicht is een instrument dat in een mix aan maatregelen bijdraagt aan vergroting van de veiligheid. De extra ‘ogen' in de stad vergroten de efficiëntie en effectiviteit van het optreden van politie en gemeentelijke handhavers en dragen bij aan preventie van openbare-ordeproblemen en strafbare feiten. Maar camera's kunnen ook een inbreuk maken op de privacy van mensen. De inzet van camera’s moet ter bescherming van die privacy altijd binnen de kaders van de wet plaatsvinden. En uiteraard moeten risico’s voor spionage en mensenrechtenschendingen uitgesloten zijn.’

Uit de berichtgeving van de landelijke media blijkt dat diverse gemeenten de inzet van camera’s van het type en merk uit het NOS-onderzoek te stoppen of dit te overwegen. De VVD wil van het college weten of de gemeente Zoetermeer dat ook gaat doen of in ieder geval gaat overwegen te doen.

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

 

-advertenties-

-goede doel-