uitlaatInwoners maken zich zorgen om de luchtkwaliteit in Zoetermeer, blijkt uit gesprekken tussen inwoners en experts op de thema-avond luchtkwaliteit. Op dit moment is onduidelijk hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in de stad. Inwoners krijgen nu de mogelijkheid om dit zelf te meten.

Tijdens de thema-avond luchtkwaliteit, een initiatief van D66, PvdA en GroenLinks, benadrukte longarts Hans in ’t Veen nog eens hoe belangrijk schone lucht is. Schone lucht is namelijk van levensbelang, zeker voor kleine kinderen en ouderen. Covid-19 heeft dit beeld nog eens extra zichtbaar gemaakt. Volgens In ’t Veen zijn 4% van de ziektekosten in Nederland het gevolg van milieufactoren, waaronder luchtvervuiling. Dat kost de samenleving miljarden per jaar.

Tijdens het fietsen, sporten en andere fysieke inspanning wordt meer lucht in- en uitgeademd. Het gaat dan om diepere ademhaling en ook nog eens door de mond, waardoor je minder filtratie hebt. "Leg fietspaden en sportvelden dus niet aan langs drukke autowegen", aldus longarts In ’t Veen. Een duidelijke boodschap aan de gemeente, het college en de gemeenteraad, waar Esmael Zamani (D66), Margot Kraneveldt (PvdA) en Walter van Steenis (GroenLinks) als raadslid medeverantwoordelijk zijn.

Bewoners maken zich onder andere zorgen om houtrook en uitlaatgassen. Het is onduidelijk hoe (on)gezond de luchtkwaliteit in Zoetermeer op dit moment is. Daarom gaan inwoners nu zelf de luchtkwaliteit meten. Dat doen zij in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, die de meetapparatuur ter beschikking stelt, waarmee een netwerk van meetstations wordt opgezet over alle wijken in de stad. De provincie stelt dit geld beschikbaar in het kader van het citizen science project ‘Samen Luchtkwaliteit Meten in Zuid-Holland’. Dat is een onderzoek dat volledig of gedeeltelijk door burgers of niet-professionele wetenschappers wordt uitgevoerd.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-