vluchtelingkinderenDe gemeente Zoetermeer wil verweesde vluchtelingenkinderen uit Griekenland in de stad opvangen, mochten zij naar Nederland komen. De gemeente heeft zich aangesloten bij in totaal 178 Nederlandse gemeenten, de ‘coalition of the willing’, die aangeven de kinderen te willen opvangen.

In mei 2020 werd in de gemeenteraad al een motie aangenomen waarin het college werd verzocht om zich aan te sluiten bij de gemeenten in Nederland die de verweesde vluchtelingenkinderen willen opvangen.

In Griekenland zijn meerdere kampen voor de opvang van vluchtelingen. De omstandigheden zijn erbarmelijk. Er is een groot tekort aan basisvoorzieningen zoals eten en drinken en er zijn veel geweldsdelicten in de kampen. Onder de vluchtelingen bevinden zich minderjarigen die zonder ouders of voogden in de kampen leven. Griekenland heeft een oproep gedaan aan de Europese Unie om deze kinderen op te vangen, in totaal 2.500 alleenstaande minderjarigen. Elf landen hebben gehoor gegeven aan deze oproep, Nederland niet.

Na de weigering van Nederland om opvang te bieden aan deze kinderen, reageerden verschillende Nederlandse gemeenten door zich aan te sluiten bij de ‘coalition of the willing’ en richting het kabinet de bereidheid uit te spreken kinderen te willen opvangen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-