raadDe Zoetermeerse raad zal in ieder geval tot aan het zomerreces digitaal vergaderen. Hoewel deze oplossing zeker niet ideaal is, is het wel de beste optie om toch de besluitvorming door te laten gaan in de coronacrisis, aldus het presidium van de Zoetermeerse raad.

De mogelijkheid voor een hybride vergadering, met deels fysiek contact en deels digitaal, is onderzocht, maar bleek niet haalbaar. Het levert op dit moment nog te veel risico’s voor de gezondheid op om bijvoorbeeld met woordvoerders fysieke bijeen te komen.

 

Debat niet opschuiven

Het presidium vindt het niet wenselijk om onderwerpen waarbij een (stevig) debat verwacht wordt vooruit te schuiven tot de tijd dat fysiek vergaderen weer wel mogelijk is. Het is nog te onzeker wanneer dit weer mogelijk is, daarnaast moet de besluitvorming over bepaalde dossiers door kunnen gaan.

 

Corona op de agenda

Tijdens elke vergadering zal het onderwerp ‘Aanpak coronacrisis’ op de agenda staan, om de raadsleden te informeren over de aanpak en de gelegenheid te geven hierover met elkaar te spreken. Een ander onderwerp zal de financiële situatie van de gemeente zijn. De financiën staan onder druk door de coronacrisis omdat de gemeente nu veel acties neemt om de gevolgen van de crisis te beteugelen, de veiligheid te garanderen en ondernemers, verenigingen en instellingen te ondersteunen. Zo wordt er tijdelijk geen huur gefactureerd voor gebruik van gemeentelijk vastgoed en is de precariobelasting (belasting voor terrassen) tijdelijk opgeschort.
Zoals bekend, staan de gemeentelijke budgetten al geruime tijd onder druk. De gemeente blijft dan ook druk uitoefenen op het kabinet om gemeenten structureel voldoende middelen te geven.

-advertenties-

-goede doel-