digi vergadering2Maandagavond 20 april was de eerste raadsvergadering van waarnemend burgemeester Lokker. Daarbij was het ook de eerste online vergadering van de Zoetermeerse raad. Het digitaal vergaderen bleek even wennen, maar alle deelnemers waren blij dat de lokale democratie weer in actie kon komen.


Robin Blokland, raadsgriffier: “Het was even wennen, zowel technisch als inhoudelijk! Maar ik denk dat de vergadering een heel goed geslaagde eerste poging was, het heeft goed uitgepakt. Natuurlijk gaan we deze vergadering evalueren en waar mogelijk verbeteren, zodat een volgende vergadering soepeler zal verlopen.”


Alle raadsleden en collegeleden volgden de vergadering vanuit hun eigen huis. Burgemeester Jan-Pieter Lokker zat echter in de raadszaal, samen met de griffie en een aantal mensen van de techniek. Burgemeester Lokker: “Het was vreemd om bij de eerste vergadering van de raad als waarnemend burgemeester nog niet alle raadsleden persoonlijk te hebben ontmoet. Dat is een raar begin.”


Aan het begin van de vergadering legde de burgemeester alle aanwezigen nog even de spelregels uit van het digitaal vergaderen, zo kon een raadslid die het woord wilde hebben dit in een whatsapp groep aankondigen. Wie niet aan het woord was, werd gevraagd zijn microfoon uit te zetten. Moties en amendementen konden worden ingediend bij mail bij de griffie. Burgemeester Lokker: “Het is buitengewoon intensief om via de digitale weg de raadsvergadering te volgen.” Er werd dan ook gevraagd aan alle deelnemers om vragen en reacties zo kort mogelijk te houden om de vergadering binnen redelijke tijd te kunnen afronden.


De raad heeft ook gestemd over een aantal onderwerpen. Met de methode ‘hoofdelijk stemmen’ werd elk raadslid bij naam opgeroepen om zijn stem in woord (‘voor’ of ‘tegen’) en beeld (duim omhoog of naar beneden) kenbaar te maken. De stemmen werden door de griffie handmatig bijgehouden en geturfd.


De vergadering kon ook publiek gevolgd worden via de site van de gemeente Zoetermeer, maar was de eerste drie kwartier moeilijk te volgen. Robin Blokland: “De uitzending van de publieke vergadering haperde in het begin, terwijl de raadsleden wel een goed beeld hadden. Gelukkig konden we dit na drie kwartier voor een deel verhelpen, zodat het laatste deel van de vergadering veel duidelijker te volgen was.”

-advertenties-

-goede doel-