mitsubishiDe Zoetermeerse gemeenteraad heeft maandag 27 januari een motie aangenomen waarin zij excuses verlangen van Mitsubishi. Mitsubishi wil de Eneco aandelen kopen, maar er speelt nog een kwestie uit de Tweede Wereldoorlog.


Mitsubishi heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog als bedrijf geprofiteerd van de inzet van 3332 Nederlandse krijgsgevangenen als dwangarbeiders. Veel van deze arbeiders zijn onder erbarmelijke omstandigheden omgekomen. Het Japanse bedrijf heeft aan deze slachtoffers en nabestaanden nooit excuses aangeboden.


Nu het bedrijf de aandelen van Eneco wil overnemen heeft de aandeelhouderscommissie van Eneco gesteld dat Mitsubishi de kwestie serieus moet nemen. Volgens de raad is het nu de tijd voor het Japanse bedrijf om excuses aan te bieden, bij het vieren van 75 jaar bevrijding en het aangaan van deze grote samenwerking tussen Japanse bedrijf en Nederland.


Het college zal dit verzoek in een brief aan de aandeelhouderscommissie van Eneco en aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat onder de aandacht brengen.

-advertenties-

-goede doel-