museum de voordeHet besluit is nu definitief: Museum De Voorde krijgt geen subsidie meer en zal moeten sluiten. De gemeenteraad stemde maandag tijdens de raadsvergadering in met stopzetten van de subsidie voor het museum, per 1 juli 2023.


Sluiting van het museum stond al in het coalitie-akkoord en het college was hier niet vanaf te brengen. Geluiden uit de oppositie waren er wel, er werd bijvoorbeeld gevraagd om eerst verder te onderzoeken wat sluiting voor (financiële) gevolgen heeft en plannen uit te werken over wat er met het Zoetermeerse erfgoed moet gebeuren. Geen van de amendementen of moties van D66 of PvdA werd aangenomen.

Wethouder Marijke van der Meer, die tijdelijk de portefeuille cultuur van wethouder Mertens waarnam, wil wel ervoor zorgen dat het Zoetermeerse erfgoed behouden blijft. Van der Meer: “Er zijn plannen om het erfgoed op een goede manier tentoon te stellen, op een andere locatie.” Mogelijk is daarbij een combinatie te maken met de maquette van Zoetermeer, die op dit moment gerestaureerd wordt. Het gaat volgens de wethouder om ongeveer 800 echt Zoetermeerse items, de rest van de collectie van De Voorde is algemeen Nederlands, maar niet specifiek Zoetermeers. De collectie keert volgens de wethouder eerst terug naar HGOS, daarna wordt gekeken wat ermee gaat gebeuren.

 

Museum De Voorde teleurgesteld over besluit gemeenteraad

In een reactie laat directeur Hans van de Bunte weten uitermate teleurgesteld te zijn in het besluit van de gemeenteraad gisteravond om de subsidie van Museum De Voorde te beëindigen. Van de Bunte: “De Raad van Toezicht en directie zullen deze drastische keuze naast een bezwaarschriftprocedure of mogelijk doorstartscenario in de komende weken bestuderen.”

Het museum vindt de totstandkoming van dit besluit uiterst onprofessioneel. Van de Bunte: “Een inhoudelijke discussie met het museum, noch met de inwoners van Zoetermeer is men niet aangegaan. De financiële, beleidsmatige en maatschappelijke gevolgen van het besluit worden door het College van B&W pas na het besluit in kaart gebracht; dit is een onbehoorlijke manier van besluitvorming.”

“Het museum heeft sinds de start op de nieuwe locatie nauwelijks de kans gehad om de nieuwe naam en identiteit op te bouwen. Door de vele sluitingen vanwege de coronamaatregelen zijn de verwachte bezoekersaantallen niet gehaald. Dit was en is nog altijd het landelijke beeld bij vele musea. Nu, in 2022, nemen de bezoekersaantallen bij De Voorde weer toe en vormen ze een hoopgevend beeld voor de toekomst.”
Het museum geeft aan nog het hele seizoen, tot aan de zomervakantie, open te blijven.

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-