StraatverlichtingZoetermeer is nummer vijf van de meest lichtvervuilende steden van Nederland, volgens een rapport uit 2018. Er werd hierbij gekeken naar omhoog gestraald licht in de nachtelijke uren, op basis van satellietdata. GroenLinks stelde vragen aan het college over de lichtvervuiling.

Delft is volgens het rapport de meest lichtvervuilende stad van Nederland, en scoort hierbij (veel) slechter dan resp. Amsterdam (2), Rotterdam (3), Den Haag (4) en Zoetermeer (5). Delft en Zoetermeer lijken hierbij ook last te hebben van het licht van nabijgelegen kassen. De metingen worden met een marge van 750 meter uitgevoerd, dus kassen die tegen de gemeentegrens aanliggen tellen mee voor de lichtvervuiling.


Wethouder Groeneveld schrijft in een reactie op de vragen dat door de grootschalige toepassing van LED verlichting de lichtuitstraling naar boven in Zoetermeer de laatste jaren al aanzienlijk is verminderd. Ook wordt in de avond en nachtelijke uren grote delen van de openbare verlichting gedimd, of wordt gekozen voor een een ‘flora- en fauna vriendelijke’ lichtkleur toegepast. Ook is er een start gemaakt met het ‘vleermuis vriendelijk’ verlichten van wegen en paden langs migratie- en trekroutes van vleermuizen.


Vanaf ca. 2012 wordt er alleen nog LED-verlichting toegepast bij vervanging en nieuwe aanleg in de openbare verlichting. De ambitie is om in de komende jaren de volledige openbare verlichting te transformeren naar LED verlichting.

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-