50464628 382133019000032 7849342514883461120 nBob is geboren met spina bifida (open ruggetje).  Monica, de moeder van Bob, wilde dat Bob alle kansen zou krijgen. Terwijl de artsen in eerste instantie zeiden dat hij misschien nooit zou kunnen lopen, doet vechtertje Bob, nu 9 jaar, nu mee aan judowedstrijden.

Ondanks zijn slechte start en meerdere operaties blijft Bob zich ontwikkelen. De eerste maanden was eigenlijk vooral fysiotherapie en afwachten hoe Bob zich zou ontwikkelen. Het trappelen met zijn benen veranderde in het willen voortbewegen. Monica: “Ik ben soms best hard geweest naar Bob. Door dingen niet aan te geven maar te kijken of Bob ze toch zelf kon pakken.”

Na een aantal operaties  werd Bob sterker en wilde hij veel meer dan hij kon. Naast de verplichte fysiotherapie ontdekte hij andere sporten, zoals het fitkids-programma.

 

Judo

De broer van Bob doet aan kempo (gevecht/verdedigingssport). Toen Bob dat een keer gezien had, wilde hij dat ook. Dat was de 1ste keer dat Monica dacht dat ze haar eigen gezegde “Nee bestaat niet” niet waar kon maken. Bob heeft door zijn handicap geen gevoel in zijn voeten en een deel van zijn onderbeen. Hierdoor staat hij niet zo stabiel en is sporten extra lastig.

Monica zocht uit waar je judo kon doen met een beperking zoals Bob. Ze vond een sportschool waar hij meer dan welkom is. Bob heeft de eerste periode getraind met spalken. Maar ze kwamen er bij zijn 1ste toernooi achter dat hij dan veel te instabiel is. Dus gingen ze over naar judo op zijn knieën. Dat werkte veel beter. Bob: “Judo is alles voor mij en niks kan mij tegen kan houden!”

 

Bob nu

Inmiddels zit Bob op een gewone basisschool alweer in groep 6. Bob’s interesse in judo blijft groeien en hij wil naar meer toernooien in het buitenland. Hij wil steeds beter worden in judo en zijn grenzen verleggen. Hoe meer hij traint, hoe langer hij uit de rolstoel zal blijven. Bob heeft nu alleen een rolstoel die hem ondersteunt in langere afstanden.

 

Sambo

Inmiddels is Bob ook gestart met Sambo training. Sambo is de Russische variant op judo, waar stoten en trappen is toegestaan. Zijn judotrainer is assistent coach bij de Sambo en hem is gevraagd een gehandicapten variant te ontwikkelen. En al is het heel zwaar en heeft hij behoorlijke spierpijn, Bob vindt het mega leuk.

 

Toekomst

50304697 382134092333258 7347886563176480768 n copyBob vertelt trots dat hij al veel prijzen heeft gewonnen. Hij droomt van de Paralympics en hoopt hier ooit aan mee te mogen doen.

De wedstrijden waar Bob nu naar toe mag zijn in verschillende landen. Dit kost een hoop geld: verblijf, reis, inschrijvingen. “Maar ik zie Bob groeien als hij met judo bezig is”, aldus moeder Monica, ”Wij grijpen alles aan om dit mogelijk te maken!”.

Monica is op zoek naar sponsors om geld in te zamelen voor de inschrijving en reis naar wedstrijden. Iedereen kan Bob zou sponsoren en steunen in zijn passie, ga naar: www.facebook.com/bobgaatervoor/ 

Of neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0641760724

 

Tekst: Jordy Bruijnius

-advertenties-

-goede doel-