httpswww.pexels.comnl nlfoto263290De tien gemeenten in Haaglanden die gezamenlijk jeugdzorg inkopen vinden dat ze ruimhartig de kosten vergoeden voor jeugdzorg. Maar nagenoeg alle jeugdzorgaanbieders voelen zich klemgezet en spanden deze week een kortgeding aan. Zij kregen in een kortgeding gelijk van de rechter.

De PvdA wil weten wat nu de gevolgen zijn voor de jeugdzorg in Zoetermeer en stelde vragen aan wethouder Groeneveld over de gevolgen van dit kortgeding voor de gemeente. Raadslid Susanne Bout: “Wij weten dat wethouder Groeneveld een lastig dossier heeft, maar als politieke partij moeten wij opkomen voor de kwetsbare kinderen en jongeren die jeugdzorg nodig hebben. Zij moeten er zeker van zijn dat ze op tijd de juiste hulp krijgen. De hoeveelheid uren, die gewoon net als altijd vergoed zullen worden, moeten worden bepaald op basis van de hulpvraag en niet op basis van financiële afwegingen.”

De rechter concludeerde in het kortgeding dat de Haaglandse gemeenten verschillende definities hanteren bij de diverse cijfers en percentages. Daardoor worden als het ware ‘appels met peren vergeleken’, aldus het vonnis. Daarnaast, zo zegt de rechter, is er ‘onvoldoende rekening gehouden’ met de verschillende soorten hulp die organisaties bieden en wat van invloed is op de kostprijs.
“Wat betekent dit voor Zoetermeer? Wat betekent dit voor het proces om zorg in te kopen? Gaat dit de gemeente meer geld kosten? Als de tarieven omhoog moeten, moeten de uren dan omlaag?”, vraagt Bout zich af. “Maar waar we ons vooral zorgen over maken: Wat betekent dit voor de continuïteit van de jeugdzorg? Jeugdzorg moet aan de voorkant beter georganiseerd worden wat de PvdA betreft.”

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-