IMG 0580 wNovember 2018 begon zeer zonnig en zacht. Op de 9e werd het zelfs bijna 20 graden en dat voelde als een nazomertje. Maar met uitzondering van de laatste novemberdag gingen vanaf ongeveer de 20e de hemelgordijnen potdicht en werd het koud.

IMG 0582 wVanaf de 29e draaide de wind weer naar het zuidwesten en stroomde zachte en natte lucht Zoetermeer binnen.

De voorbije slachtmaand sloot naadloos aan bij de voorgaande 7 maanden die zoveel bijzonder weer brachten. November was namelijk erg zonnig en heel erg droog. Er viel in Zoetermeer nauwelijks een derde van wat normaal is. En hoewel de laatste decade (10-daagse periode) op de laatste dag na geen zon bracht behoort deze november wél bij de top tien van zonovergoten jaren. Omdat we de (erg) koude periode aan het eind kunnen wegstrepen tegen het warme begin is deze maand qua temperatuur ‘normaal’ geworden.

 

IMG 1535 w2018 ligt op recordkoers

Ik heb het al in mijn vorige terugblikken aangestipt: 2018 is een héél bijzonder weerjaar! Zo hebben we niet alleen een recordaantal zomerse (25+ graden) en zeker ook warme dagen (20+) te pakken. Zo’n warme en vooral lange periode die feitelijk begon in april en dus eind november pas stokte hebben we nog niet eerder meegemaakt. Ook de hoeveelheid zon stevent af op een record dat in 2003 erg gevestigd. We hebben in december nog maar ongeveer 14 uur zon nodig om 2018 het zonnigste jaar ooit sinds 1901 te laten worden. Dat moet lukken toch!?

 

December begint nat en somber

De eerste wintermaand gaat uit een heel ander vaatje tappen dan we de laatste acht maanden gewend waren. Toen ontbrak steeds een zogenaamde westcirculatie zodat natte depressies op afstand bleven. Nu gaat die westcirculatie wél los. Zeker de eerste week is het een komen en gaan van waterdragers die weinig ruimte voor de zon bieden. Hopelijk komt hij toch nog genoeg tevoorschijn om 2018 record zonnig te laten worden!

Tekst en foto’s: Rob Oele

Alle weer-terugblikken vindt u hier: Terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-