DSC00923a wWe hebben alwéér een bijzondere maand achter de rug die goed aansloot bij de topzomermaanden van 2018. Wat vooral opviel was het grote aantal warme dagen van boven de 20 graden. Daar hadden we er maar liefst 9 van in Zoetermeer terwijl we er gemiddeld ‘recht’ hebben op twee.

Met name de periode van 10 tot en met 16 oktober viel in de prijzen met 7 warme dagen op rij in Zoetermeer. De grootste warmte concentreerde zich rond de 13e toen we ook nog een echte zomerse dag kenden van ruim 25 graden. De nachten waren ook bijzonder zwoel zodat het zomergevoel helemaal terugkeerde. Dat was goed te zien aan het straatbeeld met korte broeken, luchtige jurkjes en sandalen. En dat alles na een recordwarme zomer die bovendien al begon in april en dus pas eindigde in oktober. Een ongekende luxe!

 

Van zomer naar bijna winter

De voorbije wijnmaand begon zacht, werd erg warm maar eindigde (op de laatste dag na) erg koud en nat. Een paar dagen kwam het kwik niet boven de 10 graden uit en werden ook de nachten uitgesproken fris. Op maandag de 29e werd het ternauwernood 5 graden en ook de 30e was het lange tijd erg koud. Op die dag was het extra onaangenaam door langdurige en overvloedige regenval die werd veroorzaakt door een depressie die vanuit Noord-Italië naar de Noordzee trok. Vooral in de Alpen viel daaruit ontzettend veel regen, tot wel honderden millimeters aan toe in 2 dagen tijd. In onze stad viel op deze dinsdag de 30e ruim 30 millimeter regen en daarmee was het hier veruit de natste dag van deze oktober.

 

Oktober was warm en zeer zonnig

De afgelopen wijnmaand kende dus zowel een lange zeer warme als een erg koude periode. Alles bij elkaar opgeteld krijgt oktober toch het predicaat ‘warm’. De tweede herfstmaand is ook nog bijzonder zonnig geworden en krijgt wat dat betreft een podiumplaats terugkijkend op de afgelopen ruim 100 jaar. De zon liet zich sowieso al uitzonderlijk veel zien in 2018. Dit jaar van de Grote Zomer is al met al ook een Groot Zonnejaar geworden. Hoewel er dus op de 30e (en ook de 27e) erg veel regen viel was oktober al met al toch wel aan de droge kant. Wat opvalt is dat onze regio dit jaar zo’n beetje de natste is van heel Nederland waardoor we hier als eersten van de grote zomerdroogte werden verlost.

DSC00925a w  DSC00933a w 

November begint rustig en vriendelijk

Met de eerste dagen van derde herfstmaand op de kalender is de kou helemaal uit de lucht. We komen veelal in een zuidelijke stroming terecht waarin het kwik zo tussen 12 en 15 graden gaat uitkomen. En wie weet wordt het nog warmer. De zon komt er meestal goed bij. Gaat november óók een relatief warme, droge en zonnige maand worden? Het zou zomaar kunnen in dit Grote Zonne- en Zomerjaar!

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-