IMG 0478a wSeptember 2018 is in Zoetermeer een natte maand geworden: er viel bijna tweemaal zoveel als normaal. Het merendeel van de regen viel op 5, 6 en 7 september tijdens veelal korte maar zeer felle buien.

Vooral de 5e september spande de kroon want toen vulde tropisch aandoende regenval in korte tijd de regenmeters met ongeveer 60 millimeter. Dat komt in de buurt van de hoeveelheid neerslag die normaal in een hele maand september neerdaalt!

September was erg zonnig en tamelijk warm

We zijn het hele warme seizoen verwend geweest met veel zonneschijn en warmte. Dat begon al in april en vooral juli was record zonnig en heet. Ook september deed een duit in het zakje: op bijna de helft van de dagen werd in Zoetermeer de 20 graden gehaald. Hoewel er dus veel zogenaamde warme dagen waren kenden we hier in Zoetermeer geen zomerse dag van 25 graden of meer. Later in de maand werd het een stuk koeler. Vooral de laatste week was fris maar tegelijk erg zonnig. Al met al was de zon in de afgelopen septembermaand veel meer dan normaal te zien. En de eerste herfstmaand was iets warmer dan een gemiddelde september.

Dieptepunt

Er was ook een fors dieptepunt want het weekend van de 22e en 23e viel bijna helemaal in het water. Vooral die zondag maakte het wat dat betreft bont: niet alleen regende het de hele dag maar ook was het erg koud. De maximumtemperatuur bleef in Zoetermeer namelijk onder de 12 graden hangen. En dat was in de Bilt (en hier waarschijnlijk ook) de koudste 23 september uit de opgetekende weergeschiedenis.

IMG 0488a w  IMG 0489a w 

Het warme seizoen heeft allerlei records gebroken

We kunnen nu terugkijken op het hele warme (groei)seizoen van 2018 en dat was ronduit uniek. Niet alleen de officiële drie zomermaanden waren samen record droog en warm. Als je daar ook april, mei en september bijneemt dan kunnen we spreken van een ronduit prachtig groeiseizoen. Wat vooral opviel was de gelijkmatigheid van de warmte. Dat komt vooral tot uiting in het recordaantal warme dagen van 2018, waar september dus ook zijn steentje aan bijdroeg. Lange tijd was het ook erg droog maar met name de tropische regenbuien van begin september maakten daar, althans in onze regio, een einde aan.

Oktober begint buiig maar herpakt zich snel

De tweede herfstmaand start met buien en koelte. Maar vanaf woensdag lijken hogedrukgebieden het heft in handen te nemen. Het wordt dan weer droog en warmer. Het zou zomaar kunnen dat aan het eind van de eerste week de 20 graden weer wordt gehaald. Dat zou het recordgrote aantal warme dagen van 2018 nog langer maken. Het lijkt met de warmte niet op te kunnen in dit jaar. Over klimaatverandering gesproken...

Tekst en foto’s: Rob Oele

Alle weer-terugblikken vindt u hier: Terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-