DSC00912a wDe afgelopen oogstmaand startte erg warm en leek op dezelfde voet door te gaan als juli, die recordzonnig en erg heet was. De zon had het in de eerste week voor het zeggen en het kwik piekte op de 7e met ruim 34 graden.

Dat verergerde de al maandenlange droogte. Aan de hitte kwam een einde toen vanaf de 8e een paar dagen achter elkaar regen begon te vallen. Het waren veelal korte maar zeer heftige buien die enige verlichting aan de natuur gaven.

Het kwik zakte daarna naar een meer gemiddeld niveau voor augustus van ruim 20 graden. Alleen op de 12e wist de temperatuur nog één zomerse dag te scoren in Zoetermeer. Aan het eind van de maand haalde het kwik overdag geregeld de 20 graden niet meer. Maar door het hete begin verdient de oogstmaand toch het predicaat ‘warm’.

Einde aan de grote droogte

Rond de 24e viel weer een aantal korte maar erg heftige buien. De natuur kon opgelucht ademhalen want in onze regio maakten ze een einde aan de grote droogte. De grasvelden werden weer groen en de bermen kregen kleur. Per saldo viel in Zoetermeer ongeveer anderhalf maal zoveel regen als normaal. Augustus kun je daarom als ‘te nat’ bestempelen. Hoewel de zon het in de loop van de maand steeds meer liet afweten was augustus al met al vrij zonnig.

Grote Zomer is nu een feit

Terugblikkend op de afgelopen drie ‘officiële’ zomermaanden dan is duidelijk dat 2018 zich mag scharen onder de beste topzomers ooit. Vooral de maand juli droeg daaraan bij. Maar een zomerseizoen is écht bijzonder als hij al in het voorjaar begint en pas in de herfst eindigt. Wat betreft het eerste zit het wel snor want de zomerse dagen startten al in de tweede helft van april. En ook mei was erg warm, droog en zonnig. Gaat september dan voor hét slotstuk zorgen?

DSC00891a w  DSC00906a w 

Zet september een kers op de taart?

Hogedruk zorgt de eerste dagen van september voor rustig en vrij zonnig weer. Maar gaandeweg de eerste week kunnen er buien gaan vallen en overheerst de bewolking. Als we de lange termijn kaarten mogen geloven dan wordt het vanaf de tweede week toch weer zomers. Als dat gaat lukken dan gaat september zorgen voor de kers op de taart van deze uitzonderlijke zomer! En wellicht is dit ook een opmaat voor meer Mediterrane topzomers die door de klimaatverandering in gang is gezet.

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-