DSC00737a wJuni was zeker in Zoetermeer extreem droog: er viel niet meer dan 3 á 4 mm. Vlakbij Den Haag bijvoorbeeld is wel een stuk meer gevallen. Per saldo is in en rond onze stad een groot zogenaamd neerslagtekort ontstaan.

De velden worden vaal en geel en er wordt duchtig bij gesproeid. Juni was ook erg warm. Wat bijdroeg aan juniwarmte waren de zachte nachten: de temperatuur is in Zoetermeer de hele maand niet onder de 10 graden gekomen. Er was een handvol zomerse dagen van 25 graden of meer. Dit duidt erop dat de warmte redelijk over de hele maand en ook over de etmalen was verspreid. Alleen in de 22e en 23e juni waren hier koel toen de temperatuur ook overdag onder de 15 graden bleef. De zon scheen iets meer dan normaal.

Fantastische voorzomer

Met deze fraaie junimaand werd de lijn van april en in het bijzonder mei -die alle warmterecords versloeg- voortgezet. Samen zijn de maanden april, mei en juni 2018 namelijk het warmste 2e kwartaal uit de weergeschiedenis geworden! Wat opvalt is dat dit jaar in Zoetermeer nog niet één keer de 30 graden (een tropische dag dus) is genoteerd. Dus hoewel het in de voorzomer erg warm was is die hitte er wel een zonder grote uitschieters. Het tweede kwartaal van 2018 was ook bijzonder zonnig en aan de droge kant.

Krijgt 2018 een Grote Zomer?

Stevenen we met al die uitzonderlijke records af op een Grote Zomer zoals we die bijvoorbeeld hadden in 1947, 1976 en 2003? Kenmerkend voor zo’n heel speciale zomer is vaak dat die vroeg begint zoals in april of mei en doorloopt tot in september. Dan is de start van 2018 zeker veelbelovend en dan zouden we nog 2 á 3 maanden mooi weer te goed hebben. Dat zou zomaar kunnen gebeuren want de luchtdrukverdeling is steeds weer ‘geblokkeerd’. Dit laatste houdt in dat hogedruk overheerst boven het noorden en westen van Europa en dat depressies vanuit het westen ons niet kunnen bereiken. Met name Zweden maar ook Noorwegen en recent ook Ierland kennen daardoor nu al extreem warme episodes.

DSC00702a w  DSC00704a w 

Juli gaat onverdroten voort met zomerweer

De warmte en de zonovergoten dagen houden voorlopig aan, zeker in de eerste week van juli. Helaas geldt dat ook voor de droogte die zoetjesaan problematische vormen aan neemt. Het zou goed uitkomen als er een paar fikse (onweer)buien verlichting brengen waarna het mooie weer de draad weer oppakt. Maar voorlopig zit regen er nog niet in!

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-