DSC00662a wVolgens de officiële weermetingen die sinds 1901 in Nederland bestaan is de afgelopen meimaand record warm geworden. En dat gebeurde met een wel héél fikse marge. De bloeimaand was zelfs ruim warmer dan een gemiddelde junimaand!

Er bestaan ook ‘officieuze’ meteorologische metingen die al ruim 3 eeuwen lopen, te weten vanaf 1706. Omdat die minder precies zijn wordt daarvoor een foutenmarge van 0,4 graden aangehouden. Zelfs als je dat incalculeert verbeterde mei 2018 ruimschoots een uniek record dat 1889 in handen had. De warmste bloeimaand sinds mensenheugenis kun je zo wel stellen!

Superlatieven schieten hiervoor te kort zeker als je de afgelopen maand april erbij neemt die ook erg warm uitviel. Het tandem april-mei zorgde daarmee voor een héél (record)warm 2e deel van de lente. En wat een contrast ook met de eerste lentemaand maart die juist flink te koud was.

Mei straalde ook uitbundig

De eerste dag van mei kende nog een valse start want er viel flink wat regen. Meteen daarna klaarde het helemaal op. Vanaf 2 mei begon een stralende periode waarin de zon meer dan een week onafgebroken aan het firmament schitterde. De temperatuur steeg stap voor stap en op 6 mei konden we hier al de eerste zomerse dag noteren. Uiteindelijk zorgde mei voor maar liefst 10 van zulke zomerse dagen van 25 graden of meer in onze stad. Om het zomerse karakter van de afgelopen bloeimaand verder te illustreren: er waren 20 zogenaamde ‘warme’ dagen van 20 graden of meer in Zoetermeer.

Rond de 18e mei was er plots wel een fris dipje want we kenden toen juist 3 uitgesproken koele dagen waarin het nauwelijks 12 graden werd. Menigeen zal de kachel weer even aangezet hebben! Na die korte koele periode pakte mei pas goed door en werd aan het eind van de maand de 30 graden regelmatig benaderd. Op de 29e werd het 29,7 graden en dat was in Zoetermeer de warmste dag. De zon deed ook weer goede zaken; per saldo is mei zeer zonnig geworden.

Ondanks een natte uitsmijter was mei tamelijk droog.

Na de forse regenval op de eerste meidag viel er 4 weken vrijwel geen neerslag. Mei leek daarom erg droog uit te gaan pakken getuige bijvoorbeeld de snel vergelende grasvelden. Maar mei had nog een heftig slot in petto. Dinsdagavond de 29e omzeilde heftig onweer nog net het grootste deel van onze stad terwijl het ten zuiden en noorden van Zoetermeer al flink losging. Er waren grote lokale verschillen qua neerslag. Ikzelf zag dat het aan het eind van de middag van de 30e wél hard en lang regende aan de westrand van Zoetermeer terwijl er richting het centrum bijna niets viel. Op de slotdag van mei werd heel Zoetermeer wél getrakteerd op een bui met enorme intensiteit en viel er ruim 20 mm. Al met al is mei in onze stad toch aan de droge kant gebleven.

IMG 0259a w  DSC00656a w  DSC00659a w 

Juni start gematigd zomers  

De eerste dagen van juni zet de zomer een stapje terug. Er is eerst meer bewolking en het zal nauwelijks 20 graden worden. Is het daarmee meteen einde verhaal met het mooie weer? Nou, nee hoor wat vanaf begin volgende week pakken hogedrukgebieden weer de regie en wordt het opnieuw zonnig. De temperatuur komt weer boven de 20 graden uit en klimt aan het eind van de eerste week richting de 25 graden. En voorlopig blijft het droog. Er valt weinig te klagen. Toch?

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-