DSC00642a wEn toen ging het licht weer aan! De afgelopen maand was het weerbeeld namelijk volstrekt tegengesteld aan dat van de twee voorgaande wintermaanden. Die waren grauw en nat terwijl februari 2018 uitblonk in zonnegoud en droog was.

Het is erg bijzonder dat de voorbije maand de zonnigste februari uit de hele meetreeks (vanaf 1901) is geworden. Je kunt het ook anders zeggen: niemand die nu in Nederland leeft heeft hier ooit zo’n zonovergoten sprokkelmaand meegemaakt. Er viel ongeveer de helft aan neerslag van wat gebruikelijk is.

Vooral in de tweede helft van de maand maakte de zon overuren en viel er nauwelijks neerslag. Dat kwam doordat hogedrukgebieden in onze buurt eindelijk de depressies een halt toeriepen. Naast zonnig en droog was deze februari ook de koudste sinds ruim 20 jaar. Het maximum tikte in Zoetermeer ongeveer de 10 graden aan op de 16e en de laatste paar dagen vroor het matig. Per saldo vroor het in deze sprokkelmaand in de stad Zoetermeer ongeveer de helft van alle dagen.

DSC00644a w

IJskoude transportkou

Tegen het einde van de maand ontwikkelde zich een steenkoud hogedrukgebied boven Scandinavië. Die stuurde met een noordoostenwind arctische lucht uit Noord Rusland onze kant op. Eerst vroor het de laatste week elke nacht in onze stad maar op de laatste dagen van de sprokkelmaand haalde het kwik ook overdag nauwelijks het vriespunt. Met als climax dat op de allerlaatste dag van de laatste wintermaand het overdag stevig bleef vriezen. De enige ijsdag van de meteorologische winter dus. De krachtige wind maakt het voor het gevoel nog véél kouder. Nooit is het in de Bildt op 28 februari zo koud geweest volgens de eerder genoemde meetreeks!

Zet maart ons nog even op de schaatsen?

Met de eerste (donder)dag van de lente op de kalender is het nog steeds extreem ijzig. De wind neemt nog toe wat de gevoelstemperatuur tot een dieptepunt drijft. De zon blijft er nog steeds redelijk bij maar dat gaat vanaf vrijdag 2 maart veranderen. Het ziet er nu naar uit dat in de loop van vrijdag een sneeuwfront ons vanuit het zuidwesten bereikt. We kunnen de eerste maartdagen dus toch nog even de ijzers onderbinden. Maar dat zal vooral lukken op ondiepe wateren en speciaal aangelegde ijsbanen. Want de wind hield de meeste grote plassen en vaarten open. Let dus op!

Vanaf zondag dooi

Die ijspret is na zaterdag waarschijnlijk voorbij want de verwachting is dat dan de dooi invalt. Het zou zondag zo maar richting de 10 graden kunnen gaan. Maar dat is koffiedikkijken want we hebben een bijzondere luchtdrukverdeling met hogedruk boven Groenland en IJsland die voorlopig de depressietrein wat in toom houdt. Dat maakt lange termijn voorspellingen moeilijk. Maar het ziet er op dit moment niet naar uit dat de winter terugkeert.

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-