DSC 0214Zoetermeer is een creatieve broedplaats. Er zijn nieuwe initiatieven bij bedrijven, gemeenten en maatschappelijke instellingen. In onze nieuwe serie innovatie belichten wij de meest inspirerende. Deze week deel 2: creatief ondernemer en verbinder Jannie van Maldegem (57).

Het is een ‘droomzolder’ met een schrijftafel, in het gezellige buurthuis Halte 2717 aan de Busken Huethove 63 in Buytenwegh. Hier houdt creatief schrijfster Jannie van Maldegem (57) een keer per maand voor slechts vijf euro per keer voor iedere geïnteresseerde haar creatieve schrijfochtenden. Wij deden mee aan zo’n ochtend en gingen geïnspireerd en enthousiast weg. Er is niets moeilijks aan.

Er zitten nog zeven mensen aan de lange tafel, met Jannie als het stralende maar bescheiden middelpunt. Brandende waxinelichtjes op tafel, mandarijnen, zelfgebakken cake. Kaartjes met de teksten van een aantal haiku’s, korte gedichten. Die tekstjes dienen als inspiratie. Er hangt een ontspannen sfeer, met onderling vertrouwen. “Wat we hier schrijven en bespreken, blijft tussen deze vier muren,” zegt Jannie. Niet dat er geheimzinnige of enge dingen gebeuren, en met therapie heeft deze schrijfochtend niets te maken. Wel komen er bij iedereen herinneringen naar boven, die vaak heel persoonlijk zijn, zo blijkt in de loop van de ochtend. Voor iedere ochtend kiest Jannie een ander thema. Vanochtend is dat ‘winter’.

Geen prestaties nodig

Het mooie is, dat hier niets van je verwacht wordt. Jannie: “Je hoeft geen prestatie te leveren. Je mag je innerlijke criticus uitschakelen.” Dat betekent dat je de woorden gewoon kan laten stromen: je hoeft geen literair verantwoorde teksten te schrijven. Je hoeft evenmin schrijfervaring te hebben. Het delen van belevenissen, in dit geval over de winter, blijkt het leukste van deze ochtend. Iedereen heeft aandacht en tijd voor elkaar.
Jannie verzint telkens zelf het programma. Dit keer start ze met het laten zien van een schattig YouTube-filmpje over een zwevende sneeuwpop met sneeuwvlokken en een prachtig, lief muziekje. Aan het einde is er een zweem van het Noorderlicht te zien. Daarna vraagt Jannie de cursisten om een lijstje te maken met tien dingen die ze deze winterochtend, op weg hiernaartoe, zagen. “Je mag alles schrijven wat in je opkomt.” Als iedereen dat gedaan heeft, worden de lijstjes om de beurt voorgelezen. De een heeft een vrouw met blote benen in een badjas gezien, de ander een tankstation. Juist die verschillende waarnemingen zijn zo interessant. Wie niet wil voorlezen, hoeft dat niet. Dan zeg je gewoon: “Ik pas”. Dat geldt ook voor de rest van de opdrachten. Alles mag, en dat maakt de ochtend zo relaxed.

Als het sneeuwt

DSC 0216Zo krijgen we nog een aantal opdrachten. We mogen bijvoorbeeld ook zinnen maken met ‘Als het sneeuwt’ als openingswoorden. En herinneringen opschrijven over winters van vroeger. Aan de schijfochtend is niets hoogdravends, niets moeilijks. De stukjes die we schrijven worden steeds een stukje langer, maar het is goed te doen. En weet je niets meer om te schrijven, dan houd je gewoon op. We sluiten af met het schrijven van twee haiku’s: het eerste zinnetje heeft vijf woorden, het tweede zeven, het laatste weer vijf. Het blijkt makkelijker dan we dachten. We krijgen ook ‘huiswerk’ mee: een blanco enveloppe, om eens een ouderwetse brief aan iemand te schrijven. Maar ook dat huiswerk is optioneel.

Passie

Jannie, voormalig leerkracht van de Prinses Margrietschool in De Leyens, heeft een passie voor schrijven. Ze vertelt: “Al sinds ik kan lezen, heb ik plezier in schrijven. Tijdens de jaren dat ik werkte als juf schreef ik op kleuterspel.blogspot.nl. Over mijn reizen kun je lezen op jalanjalan.waarbenjij.nu. En sinds ik betrokken ben bij buurttuin Zoete Aarde aan de Broekwegzijde, in de wijk waarin ik woon, schrijf ik op Facebook.com/zoeteaarde/.”

DSC 0225Schrijfvakanties

Dit jaar start de creatieve onderneemster met drie nieuwe activiteiten: de Schrijftafel, ‘Luisteren naar je pen’ en zelfs met twee schrijfvakanties in Italië en Frankrijk. Zo gaat de Italië-reis naar de Italiaanse streek Le Marche. Je wordt in een bed en breakfast een week lang verwend door een Nederlandse gastvrouw, ‘die een kei in koken is’. Elke ochtend is er een schrijfworkshop en ’s middags een avontuur in de omgeving, eventueel met schijfopdracht.

Jannie wil haar passie over het schrijven graag overdragen op en delen met andere mensen. Haar doel daarbij is in de eerste plaats het delen van herinneringen en ervaringen met elkaar, om zo, via de pen, met elkaar in contact te komen. “Ik wil mensen graag met elkaar verbinden. Dat is mijn missie,” besluit ze.

Voor meer informatie: Jannie van Maldegem 079 -3427370 of 06-37557355 en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tekst Christa van der Hoff

-advertenties-

-goede doel-