November 2017 was eigenlijk een heel normale maand. Er waren geen uitschieters te noteren. Een herfststorm bleef bijvoorbeeld uit. Ook heeft het in de stad zelf niet gevroren al scheelde dat heel weinig. Aan de randen van Zoetermeer en daarbuiten daalde de temperatuur rond de 8e november wél wat onder het vriespunt.

De hoeveelheid neerslag lag ook rond het gemiddelde. En de zon liet zich ongeveer even veel zien als in een doorsnee november.

 

 DSC00465a w DSC00468a w  DSC00470a w 

Dalende trend

Rond de 24e werd korte tijd erg zachte lucht aangevoerd. Het werd bijna 15 graden; dat zou je voor eind november een kleine uitschieter kunnen noemen. Over het algemeen was er door de maand heen een afwisseling van relatief zachte en koude(re) lucht. Hoewel het op en neer ging zag je in grote lijnen wel een dalende trend. In het begin was het dus het zachtst en aan het eind het koudst. Hagelbuien maakten de straten en perken op de slotdagen van november soms even wit. De laatste dag was al met al de koudste van de maand.

December begint beetje winters

De winter laat begin december even zijn tandjes zien. Het zal ook in de stad s ‘nachts een beetje vriezen. Maar lang duurt dat niet: op zondag stroomt zachte lucht ons land weer binnen. Vanaf zondag tot en met de verjaardag van Sinterklaas kan het weer 10 graden worden. Daarna lijkt het opnieuw kouder en wisselvalliger te worden. De wind draait dan naar het noorden. Zou deze windvoorkeur een koude winter in kunnen leiden? Een oude weerspreuk zinspeelt daar wel op:

‘Blaast noordenwind met decembermaan
Dan houdt de winter vier maanden aan’

 

Tekst en foto’s: Rob Oele

 

Het dagelijkse weer in Zoetermeer kunt u ook vinden op onze weerpagina: www.zoetermeeractief.nl/toerist-info/het-weer-in-zoetermeer 

-advertenties-

-goede doel-