DSC00164a wHet weer in de voorbije oogstmaand was lange tijd niet best. Het weerbeeld was de eerste 3 weken somber en de temperatuur bleef overdag steken op te lage waarden. Toch was het wel te doen omdat er niet vaak regen viel en het meest toch wel rond de 20 graden was. En de nachten waren door de bewolking zacht.

Het zag er eerst naar uit dat we geen enkele zomerse dag van boven de 25 graden zouden krijgen. Dat zou op zich heel bijzonder zijn voor de zomermaand bij uitstek. Tot na de derde week onverwachts toch nog fraai zomerweer met veel zon uitbrak. Op maandag de 29e werd met ruim 28 graden de hoogste temperatuur gemeten. Maar de dag erna werd het zomerfeestje alweer ruw verstoord door een intensief regenfront. Zo kende augustus dus twee gezichten.

 

Per saldo een iets te natte en koele maand augustus

De eerste 3 weken waren ruim te koel en te somber maar de warme week aan het einde compenseerde dat grotendeels. Per saldo werd augustus in Zoetermeer toch iets te koel. De oogstmaand leek aanvankelijk droog uit te vallen maar de hevige regenbuien van 30 augustus maakten daar eensklaps een einde aan. Daardoor was de maand iets te nat. Het aantal zonuren was daarentegen wel vrijwel normaal.

 

September start met rustig maar wisselvallig weer

De eerste herfstmaand start niet onaardig met regelmatig zon maar ook kans op wat buien. Er staat niet veel wind. Begin volgende week hebben we een paar dagen mooi weer zo lijkt het met temperaturen boven de 20 graden. Daarna neemt waarschijnlijk de kans op regen weer toe. Daarna kan het alle kanten op. Mocht september mooi uitpakken dan komt deze weerspreuk van pas: ‘Warm in september koud in december’. Maar als we vorst krijgen wordt dat juist een heel ander verhaal volgens deze spreuk: ‘Vorst in september zacht in december’.

DSC00072a w  DSC00074a w  DSC00166a w 

Tekst en foto’s Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-