Supervers eten, maar dan zonder eigen moestuin. Buurttuin De Zoete Aarde aan de Broekwegschouw in De Leyens gaat volgend jaar als proef voor haar groentetuin oogstaandelen uitgeven. Het werkt zo: 10 gezinnen kopen een aandeel van 100 euro per jaar. Elke vrijdagmiddag of zaterdagochtend kunnen zij drie dingen komen oogsten.

OogstaandeelHet bijzondere is ook dat de deelnemers desgewenst ook zelf kunnen gaan bepalen wat voor groenten en fruit er gekweekt gaat worden. “Als je bij bijvoorbeeld de Appie iets niet kunnen vinden, gaan wij het voor je telen,” vertelt het enthousiaste bestuurslid en vrijwilligster Jannie van Maldegem. Het oogsten kan twintig weken lang, dus voor 5 euro per week. “Wij zoeken 10 gezinnen die hier aan mee willen doen,” zegt Jannie.

In Leiden (Het Zoeteland, 250 euro)  en in Delft (Delftse proeftuin, 190 euro) zijn al soortgelijke initiatieven van de grond gekomen. In Zoetermeer is het oogstdeelnemerschap voor De Zoete Aarde een primeur.

Toekomst

Over de achtergrond van het idee vertelt Jannie: “Duurzaamheid is de gedachte. Lokaal produceren betekent geen verpakkingsmateriaal, geen vervoerskosten. Door mensen te betrekken bij hun voedsel worden ze zich bewust van het groeiproces en gaan ze zich verwonderen over hoe groenten groeien. Daardoor zullen ze voorzichtiger met de aarde omgaan. We gebruiken geen gif en geen kunstmest. Dat put de aarde minder uit. Dat betekent meer toekomst voor onze kinderen, kleinkinderen en de planeet.” 

Groenten en fruit

In de groentetuin werken nu elke donderdag vijf mensen. Er groeien in de lente groenten als rabarber, radijsjes, asperges, en in de zomer boontjes, allerlei soorten kool, snijbiet, sla, peultjes, rode bieten, uien, knoflook aardappel en tuinbonen en in de herfst pompoen, palmkool, koolraap, pastinaak, schorseneren en andijvie. Dan zijn er ook nog allerlei soorten fruit zoals bessen, aardbeien, frambozen, zwarte bessen, pruimen, appels en peren.

Aanmelden

Aanmelden als oogstdeelnemer kan dagelijks in de tuin aan de Broekwegschouw 220 of via de mail, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Lees vrijdag op deze website het verhaal van de succesvolle buurttuin De Zoete Aarde in onze serie Zoetermeer Natuurlijk Groen.

 

Tekst en foto: Christa van der Hoff

-advertenties-

-goede doel-