Juli 2017 viel vooral op door een erg nat slotstuk. Op zaterdag de 29e daalde maar liefst rond 40 millimeter water neer op onze stad. Dat is de helft van wat je in een normale maand juli als geheel mag verwachten.

DSC00074a wDe buien deden soms tropisch aan zo intens waren ze. Per saldo is juli heel erg nat geworden: er viel ongeveer 2 maal zoveel als in een normale julimaand. Maar het was verder zeker geen kommer en kwel. Er waren ook droge, zonnige periodes en de temperatuur lag vaak op een aangenaam niveau tussen de 20 en 25 graden.

Gemiddeld warm en zonnig

Een keer of acht werd ook nog de zomerse grens van 25 graden overschreden. Maar tropische dagen hadden we hier niet: de hoogste temperatuur lag iets onder de 30 graden. Geen echte uitschieters naar boven dus maar ook geen echt koude dagen. Zodoende kwamen we qua temperatuur precies uit op het langjarige gemiddelde. Ondanks de buien wist de zon er goed bij te blijven. Ook die scheen ongeveer net zoveel als normaal.

 

DSC00074a w

 

 

Augustus begint gematigd

De oogstmaand augustus begint nogal instabiel. We zitten namelijk steeds in een overgangsgebied tussen lagedruk bij de Britse eilanden en hogedruk ten oosten van ons. De rest van de week is er elke dag wel kans op een bui. De temperatuur houdt het al gauw gezien bij een graad of 21 á 22. En dat is iets te koel voor deze fase van de zomer. Gelukkig schijnt de zon ook boven Zoetermeer. De wind waait soms stevig uit het zuidwesten. Samengevat geen goed maar ook geen slecht zomerweer. Mocht een fikse zuidwestenwind ons ook later in de maand parten spelen dan komt deze aloude weerspreuk van pas: ‘Voel je in augustus de de wind zuid-west stoten, dan is een witte kerst niet uitgesloten’. Dát zou pas bijzonder zijn!

 

 

 

 

 

 

 

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-