Zoetermeer is een groene oase in de Randstad: een mekka voor bloemen, planten, vogels en andere dieren. In de serie ‘Zoetermeer, Natuurlijk Groen’ gaat Zoetermeer Actief met u op pad in de natuur in en rond Zoetermeer. Vandaag de achtste aflevering: Hof van Seghwaert, toffe peren en coole yogalessen.

DSC 3002Een idylle van een stadstuin van bijna 1 hectare groot, waar altijd wat te beleven valt: de 200 jaar oude Hof van Seghwaert. Een van de succesvolste activiteiten? De Body&Mind yogalessen op de zondagochtend in de prachtige stiltetuin van de perenboomgaard. Deze worden in de zomer in de open lucht gegeven door een gediplomeerde yogadocente. “Het is zo’n succes dat er nu twee lessen achter elkaar zijn,” vertelt Wim van Herpen (70), vrijwilliger van het eerste uur, enthousiast.

Peren

In de stad staat de Hof van Seghwaert vooral bekend om het peren- en perencidersap uit eigen boomgaard. Dit komt van 550 perenbomen, die dit jaar een oogst van naar verwachting 5000 kilo peren gaan opleveren. Met heel wat vrachtwagens worden ze straks, begin september, weer afgevoerd naar een professioneel bedrijf waar ze er sap uit persen. De meeste bomen zijn van het ras Conference.

DSC 2971 copy

Zo’n 180 bomen geven Doyenne du Comice-peren. Nu zijn er nog flessen van het vorig jaar te koop, zowel bij de Hof zelf als bij de Albert Heijn in Seghwaert. De verkoop van de perencider valt helaas een beetje tegen. Om de verkoop te bevorderen is de prijs per fles nu gedaald van acht euro naar vijf euro. “Dat is beter, zeker gezien het feit dat je bij de Lidl zo’n fles voor 2,80 euro koopt.”

Beleving voor jong en oud

Altijd beleving, dat is het motto van de Hof. Voor kinderen is er een leuke natuurbelevenistuin. Zij kunnen zelf water pompen en de mooie, nieuwe uitkijktoren beklimmen. Voor hen is er ook een blote voetenpad. Ook kunnen de kinderen naar de mooie zwart-witte Brahmakippen, de bijenkast, de konijntjes en de vlindertuin gaan kijken. 

 

DSC 2981

Vaak ook is er in de boomgaard een Zoetermeerse schaapherder met zijn schapen aanwezig. Die ‘maaien’het gras dat uitbundig tussen de perenbomen groeit. En na de opening eind augustus kunnen de kids in de werkschuur ook workshops volgen – bijvoorbeeld vogelhuisjes maken. De schuur is nu nog in aanbouw. “Er komen hier ook scholen zoals de Mr. Verwersschool,” vertelt Van Herpen.”De kinderen vinden het geweldig hier. Velen leren hier voor het eerst dat peren in de boom groeien en niet uit de fabriek komen.”

Volwassenen kunnen hun hart ophalen in de moestuin, waar ondermeer feloranje pompoenen, uien, courgettes, boontjes en  tomaten bloeien en groeien. De oogst wordt verkocht in een winkeltje in de werkschuur. Hier wordt ook de eigen honing – de Hof heeft een eigen imker – perenjam, het perensap en de perencider aan de man gebracht. Over enige tijd wordt voor het eerst wijn van eigen honderd druivenranken gemaakt. De druiven zijn van verschillende rassen. Voor de ranken is een adoptieplan bedacht. Nieuw ook is de speciale pizza-oven, die onderdeel uitmaakt van de buitenkeuken. Hier worden regelmatig pizza-middagen gehouden. Je kan dan voor vijf euro je eigen pizza bakken onder begeleiding van een echte pizzabakker.

Sociale plek

De Hof van Seghwaert vervult ook een belangrijke sociale functie. Van Herpen. “Er werken hier mensen van Middin (een zorgorganisatie voor mensen met een beperking, red.) als vrijwilliger. Demente ouderen komen hier via het nieuwe Zoetermeerse initiatief Tuingezel gras knippen en jeugdherinneringen ophalen. Ook mensen van zorginstelling voor gehandicaptenzorg Ipse de Bruggen komen op deze prachtige, stille plek de natuur beleven.

DSC 3078

Bert Dekkers

Tot 2010 werd de perengaarde onderhouden door een teler. Daarna werd hij verwaarloosd. In 2014 nam buurtbewoner Bert Dekkers het initiatief om de tuin te redden. Namens een groep buurtbewoners ging hij met de gemeente in gesprek om de gaarde te behouden en om te vormen tot een wijktuin. In november 2014 gingen ze echt van start. De gemeente en diverse fondsen geven subsidie. Bert Dekkers, die voorzitter van de stichting was, heeft dit om gezondheidsredenen moeten opgeven. Er wordt een nieuwe voorzitter gezocht. Ook kan de perenboomgaard nog nieuwe vrijwilligers gebruiken. Er werken er nu ongeveer vijftig, waarvan een vaste kern van twaalf mensen. Ook voor de perenpluk van 6 tot en met 10 september zijn nog mensen nodig.

Hof van Seghwaert, Gaardedreef 189, bij station Seghwaert, www.hofvanseghwaert.nl 

Tekst: Christa van der Hoff

 

ozio_gallery_nano

-advertenties-

-goede doel-