20170701 108684Sinds 2013 wordt de afschaffing van de slavernij in Palenstein herdacht bij de herdenkingsplaquette. Daar legde dit jaar wethouder Taco Kuiper een krans. In zijn speech bracht Taco goed nieuws voor de stichting Herdenking Slavernijverleden, een volwaardige erkenning van de Keti Koti in Zoetermeer.

Stichting Herdenking Slavernijverleden Suriname en (voormalig) Nederlandse Antillen is erg actief in onze stad. Zij organiseren elk jaar de Keti Koti (gebroken ketenen), de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Nederland heeft in het verleden ruim een half miljoen mensen gedwongen in te schepen naar Suriname en de Antillen.

In 2013 werd de plaquette ter nagedachtenis van de afschaffing slavernij onthult in Palenstein. Toen ter nagedachtenis van de afschaffing 150 jaar geleden. Zoetermeer heeft de Stichting Herdenking Slavernijverleden altijd gesteund met losse subsidies. Taco Kuiper deed in zijn speech voor de kranslegging de toezegging aan de stichting dat de gemeente vanaf nu een structurele subsidie zal toekennen. Ook is er besloten dat er altijd iemand van het college bij de herdenking aanwezig zou zijn. "Hiermee laat Zoetermeer zien dat we voor vrijheid zijn en tegen onderdrukking", zei de wethouder na de ceremonie. 

Na de kranslegging door de wethouder en wijkregisseur Sabrina Verbarendse namens de gemeente, werd er een tweede krans gelegd door Diane Vlet, de voorzitter van de stichting Herdenking Slavernijverleden en Harry van Bommel, oud-Tweede Kamerlid. Na een waardige één minuut stilte werd het Surinaams Volkslied gezongen.

 

20170701 108699 20170701 108707 

Viering

Na de plechtigheid werd de afschaffing van de slavernij gevierd zoals ze dat doen in Suriname, met veel muziek, dans en zang. Ook waren er gedichten die vertelden over de tijd van de slavernij. Hoe mensen met een zwarte huid rechteloos waren, slecht behandeld werden, maar hun trots niet lieten afpakken. Om ervoor te zorgen dat iedereen de gedichten begreep, werden ze ook in het Nederlands voorgedragen.

 

In 2013 werd de plaquette 'De drie wijzen' onthult in Palenstein door burgemeester Charlie Aptroot. Dit gebeurde in het 150ste jaar na de afschaffing van de  slavernij.

20130701 15821

20130701 15826

Lees meer over de onthulling in 2013.

-advertenties-

-goede doel-