sunz logoStichting Urgente Noden Zoetermeer (kortweg SunZ) heeft in 2016 een bedrag van € 21.554,54 kunnen lenen aan gezinnen. Zij deden dit als beheerder van het Sociaal Fonds Zoetermeer. SunZ wil graag door met dit sociaal leenfonds omdat zij zien dat het aantal aanvragen toe neemt.

Tijdens de eerste gesprekken voor het oprichten van Meldpunt EMMA (Eerder Melden Minder Achterstand) was de politiek uitgenodigd om mee te denken. Marijke van der Meer van Zó! Zoetermeer bracht toen naar voren dat een sociaal leenfonds veel zou kunnen helpen.


In december 2015 werd het plan voor het Sociaal leenfonds goedgekeurd door de gemeenteraad en werd SunZ het uitvoerend orgaan. Zij kregen van de gemeente een bedrag van € 45.000 om te kunnen starten. Medio 2016 kon het leenfonds van start gaan. Het fonds heeft in 2016 een bedrag van € 21.554,54 uitgekeerd aan 14 gezinnen. Het geld is direct betaald aan de schuldeisers en niet aan de gezinnen.
Er kan per gezin maximaal 2.500,- geleend worden en voor alleenstaanden is dit 1.750,-. De maximale looptijd is 36 maanden. Het Sociaal Leenfonds Zoetermeer heeft verschillende eisen, zo moet een gezin door een hulpverlener begeleid worden. De aanvraag kan niet door een Zoetermeerder zelf gedaan worden, maar altijd via een organisatie. "Ook moeten mensen wel wat geld hebben om af te lossen", zegt voorzitter Ben Wigman. 

Ben legt uit: "Dit leenfonds kan net het verschil maken voor de Zoetermeerder. Zo hebben wij voor een aantal mensen een bedrag toegekend om huisuitzetting te voorkomen. Of hebben wij een dure lening voor iemand afgelost, waardoor hij geld overhoudt om verder af te lossen. Hierdoor is hij niet in de schuldsanering terecht gekomen. Ik ben blij dat we zo mensen kunnen helpen".

slz

Uniek voor Nederland

Het Sociaal Leenfonds Zoetermeer is door de gemeenteraad voor één jaar ingezet als experiment. Het bestuur van SunZ wil dit graag verlengen omdat zij zien dat mensen geholpen zijn met gelden uit het fonds en niet verder in schulden komen. De armoede in de stad neemt eerder toe dan af en het aantal aanvragen stijgt.

Het college zal binnenkort beslissen of ze geld bij willen storten. Ben ziet dit positief in: "De eerste 45.000 euro is bijna op. Wij hebben 5000 euro gebruikt voor bedrijfsvoering en de rest is al verstrekt aan mensen in 2016 en ook dit jaar. Natuurlijk betalen mensen dit weer bij ons af en hebben we uiteindelijk geen geld meer nodig van de gemeente. Maar de aflossingstermijn is drie jaar en dus hebben wij nu nog wat extra geld nodig om nieuwe aanvragen te kunnen toekennen".

Het Leenfonds is volgens Ben uniek in Nederland. Hij laat weten dat veel organisaties en gemeentes naar Zoetermeer kijken en afwachten wat de resultaten zijn. De eerste resultaten zijn erg goed en de verwachting van het Leenfonds is dat het aantal aanvragen verder door zal groeien dit jaar. 

 

-advertenties-

-goede doel-