Werk vinden valt niet mee. Voor vluchtelingen en mensen met een verblijfsvergunning is dit vaak nog moeilijker. Twee Zoetermeerse instellingen zetten zich in voor deze mensen en met succes. Werken Sterkt is een leer-werkbedrijf met de focus op integratie en Taalent een taalaanbieder die taalles verzorgt op de werkvloer zodat de taal gaat leven. Vandaag het verhaal van Erhan Sahin.

 

 Erhan 6
 Erhan aan het werk bij 'zijn' flat

 

Na twee jaren werkloos te zijn geweest wilde Erhan Sahin maar één ding; werken. Hij werd door de gemeente verwezen naar het leer-werkbedrijf Werken Sterkt. Daar kwam hij binnen en zei tegen de directeur: “ik zal laten zien hoe hard ik kan werken”.

Erhan kwam twaalf jaar geleden vanuit Turkije naar Nederland. Hij kwam samen met zijn vrouw en twee kinderen en ging meteen aan het werk. Eerst in de tuinbouw, daarna naar een kippenverwerkingsbedrijf en daarna in de bouw. Tijdens de scheiding viel hij in een gat. De harde werker kwam nergens meer aan toe. Toch knokte hij zich er weer bovenop en was toe aan een vaste baan. De gemeente verwees hem naar Werken Sterkt. Om mensen als Erhan meer kansen te geven op betaald werk, is de gemeente Zoetermeer de samenwerking aangegaan met Werken Sterkt en Taalent. Door hun krachten te bundelen hebben vergunninghouders zicht op een toekomst waarin zij voor zichzelf en hun gezin kunnen zorgen.

 

Binnen drie weken aan de slag

Erhan had zijn zinnen gezet op weer aan het werk gaan en dat wat precies wat hij deed. Zoals het hoort, is er eerst een kennismakingsgesprek met directeur Cherish Ismail van Werken Sterkt. Het werd een kort gesprek. “Ik zal je laten zien hoe je hard moet werken. Dat is precies wat ik zei en even later was ik vol aan de gang. Ik was zo blij dat ik wat te doen had. Niet meer thuis zitten. En vooral niet meer nadenken over problemen. Echt ik was zo enorm blij dat twee jaar thuis zitten over was”, zegt Erhan.

Lang heeft Erhan niet gewerkt bij Werken Sterkt. Door bemiddeling van dit leer-werkbedrijf had binnen hij drie weken een baan bij een Zoetermeers schoonmaakbedrijf. Ook daar liet hij eigenaar Richard Antonisse zien dat hij van aanpakken weet.

 

Ik vertrouwde op haar kunde

Erhan 11Richard heeft samen met zijn vrouw Mireille het bedrijf Antonisse Schoonmaakservice, een bedrijf met 22 personeelsleden. Richard werd door Werken Sterkt gebeld met de vraag of hij plaats had voor een harde werker in zijn team. “Wij zijn een bedrijf dat mensen een kans wil geven. Daarom hebben wij ook het SEBO keurmerk aangevraagd. Toen ik hoorde dat Erhan een serieuze kandidaat was, heb ik hem gevraagd of hij zelfstandig kan functioneren. Hij zei direct dat hij dat wel kon. Ik wist dat Cherish en haar medewerkers de kandidaat goed kende. En ik vertrouw dan op hun kunde en inschattingsvermogen van de kandidaat. Geheel terecht zo blijk dus”.

Erhan: “Ik heb in de bouw gewerkt en de hele dag liep er een uitvoerder achter mij aan om overal commentaar op te geven. Hoe harder ik ging werken, hoe meer hij aandrong op nog harder werken. Daar werd ik gek van. Hier deel ik mijn eigen tijd in en kijk ik wat er nodig is. Dat vind ik heerlijk”.

Richard is erg blij met Erhan en vertelt: “Hij is inmiddels een goede bekende van de bewoners van de flat. Iedereen zegt hem gedag. Ook kan ik er blind op vertrouwen dat het werk echt goed gedaan wordt”.

 

Logo Werken Sterkt Email 003

 

-advertenties-

-goede doel-