DSC09826a wMei 2017 is als geheel een fraaie lentemaand geworden. Daar zag het in het begin van de maand helemaal niet naar uit. In de eerste 10 dagen van de maand bleef het kille weer van eind april namelijk aanhouden. Er werd toen gemopperd over een slecht voorjaar.

Daar leek het wel op even uit te draaien want ook de zon liet het in die periode afweten. Bovendien vielen er regelmatig buien. Rond het midden van de maand keerde echter het tij. Ineens, op de 17e, schoot het kwik uit zijn slof. Het werd die dag 29 graden en 's-avonds om 7 uur was het met 28 graden nog extreem warm. Daarna werd het even wat minder maar vanaf de 21e volgde een week met vrijwel onafgebroken zonneschijn. Neerslag viel er nauwelijks meer en de temperatuur steeg weer. Aan het eind van de week stegen de temperaturen naar zomerse en zelfs tropische waarden. We hebben weer een heel bijzondere warmteperiode voor de tijd van het jaar achter de rug!

 

Opwarming klimaat

April 2017 was al een droge maand en mei 2017 doet daar zeker niet voor onder. Er viel qua regen ongeveer de helft van wat normaal is voor mei. Daardoor tekende zich in de tweede helft van de lente een droogteperiode af. Het zou zo maar kunnen dat die periode zich in juni voortzet. De zon liet zich begin mei niet zien maar deed uiteindelijk goede zaken. De zon scheen per saldo wat meer dan normaal. En qua temperatuur verdient afgelopen mei het predicaat 'zeer warm'. Alweer een (lente)maand die bijdraagt aan de opwarming van het klimaat. Op zaterdag de 27e werd in Zoetermeer met ongeveer 31 graden de hoogste temperatuur van de maand gemeten.

DSC09823a w  DSC09821a w 

Korte vooruitblik: Gematigd zomerweer

Juni begint voortvarend. Op vrijdag 2 juni wordt het alweer zomers warm met veel zon. De eerste dagen daarna doet het kwik weer stapjes terug. De pinksterdagen zijn weer wat koeler met temperaturen rond de 20 graden Er kunnen buitjes vallen maar veel lijkt het (alweer) niet te worden. Het is maar afwachten of juni een echte zomermaand wordt. De eerste zomermaand valt ten opzichte van mei en juli meestal wat tegen, zeker wat de hoeveelheid zon betreft.

Misschien wordt het wel een maand uit een oude weerspreuk: “Juniregen is Gods zegen. Komt zon daarbij dan maakt hij boer en stadslui blij”.

 

Foto's en tekst: Rob Oele

 

-advertenties-

-goede doel-