DSC09809a wApril begon zoals maart eindigde. De temperatuur lag de eerste paar dagen boven het gemiddelde. En ook de droogte die rond 20 maart begon zette zich voort. Meer dan 3 weken achtereen viel er bijna niets. Dat veranderde in het weekend van Pasen halverwege april. Het begon toen regelmatig te regenen maar per saldo is deze maand hier ‘te droog’ geworden.

Het kwik piekte op de 9e: het werd ruim 22 graden bij volop zon. S’avonds om 7 uur was het nog erg zwoel met 21 graden. Veel mensen staken dan ook op deze fraaie zondagavond de barbecue aan. Daarna werd het meteen flink kouder. De wind kwam steeds uit het noordwesten en voerde zelfs 'maartse buien' aan. Zodoende is april toch een koude maand geworden, zelfs iets koeler dan afgelopen maart. Dat komt erg weinig voor. De maand april ‘profiteert’ trouwens het meest van de klimaatverandering. April 2017 was nu koud maar zou in bijvoorbeeld 1970 ‘te warm’ zijn geweest. Op de laatste aprildag draaide de wind naar het zuidoosten en dat leverde bij een stevige bries bijna 19 graden op. De zon bleef er de hele maand steeds aardig bij. Daardoor was april 2017 in Zoetermeer ruim aan de zonnige kant.

 

Het weer op Koningsdag viel mee

DSC09804a wKoningsdag viel in de koude periode. Toch was het weerbeeld op de dag zelf niet onaardig. Het begon met een paar lichte buitjes maar verder was het droog en er waren zonnige perioden. De natuur ontplooide zich verder in deze lentemaand. Overal zie je al jonge eendjes en meerkoetjes. En in de bermen leeft het felle geel van het koolzaad zich uit. Maar wat opviel was dat veel bomen door de kilte hun adem inhielden. De bladontwikkeling stond een dag of 10 bijna stil. Dat had zeker ook te maken met een reeks koude nachten. Veel mensen wachtten daarom met het plaatsen van vorstgevoelige planten in de tuin. Middenin de stad vroor het niet meer deze maand. Maar wie s’ochtends vroeg de stad uitreed trof regelmatig berijpte weilanden aan.

 

Korte vooruitblik op mei

De opleving op 30 april is tijdelijk. Want begin mei draait de wind naar het noordoosten en die voert voorlopig weer koele lucht aan. Maar zo koud als in de 2e helft van april zal het niet worden. Er is de eerste dagen ook tamelijk veel bewolking en dat tempert de nachtelijke afkoeling. Af en toe valt er wat regen uit maar heel veel zal het niet zijn. Er zou zich dus een langere droogteperiode kunnen ontwikkelen. Er zijn voorlopig nog geen tekenen dat we warm weer krijgen. Mocht het ook verderop in mei te fris blijven dan biedt de volgende weerspreuk goede hoop voor de nazomer. 'Noordenwind in april en mei, maakt augustus en september blij'. En ook deze steekt een hart onder de riem: 'Koude mei, gouden mei’. In dat geval doet de meizon dus goede zaken.

Tekst: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-