DSC09267a wDe afgelopen maand kende een daverend zomers slotakkoord. Daardoor zou je bijna vergeten hoe het in mineur begon. Maart kende eigenlijk 3 gezichten: herfst. lente en zomer in één maand!

In het begin, tot de 9e, werd de lijn van februari doorgetrokken. Het was toen somber en erg nat en het leek wel herfst. Daarna volgde een lange periode met rustig en vooral zonnig weer. Het voorjaar was begonnen en zette meteen ook goed door! De zon bleef met enkele korte onderbrekingen stralen tot aan het eind van deze eerste lentemaand. Hij scheen zelfs anderhalf keer zoveel als normaal. Als klap op de vuurpijl gingen aan het slot van de maand de thermometers uit hun dak. We kregen onvervalst zomerweer want het kwik steeg tot 22 graden! Dat is zéér uitzonderlijk. Toch was de afgelopen maand niet droog. Er viel ongeveer evenveel regen als in een doorsnee maart. Dat was dus vrijwel geheel te danken aan de eerste 8 erg natte dagen. Sneeuw ontbrak en het heeft in onze stad geen enkele dag meer gevroren.

 

DSC09274a wDe natuur ontluikt razendsnel

Maart 2017 is ook een warme maand geworden met een gemiddelde temperatuur die meer bij april past. De combinatie van warmte en veel zon had ook een krachtig effect op de natuur. De narcissen kwamen bijvoorbeeld snel uit de knop maar velen zijn ook alweer uitgebloeid. En in vooral de laatste week werden veel struiken en bomen als bij toverslag groen. Aan het strand bij de Noord A werden al de eerste pootjebaders gesignaleerd.

 

Korte vooruitblik

Het ziet ernaar uit dat de lente zich de eerste dagen van april niet laat verdrijven. Zo zomers als eind maart was zal het niet zijn maar qua temperatuur blijven we ruim boven onze stand leven. De zon zal regelmatig te zien zijn en er valt begin april weinig of geen regen. Dat stemt optimistisch over de rest van april. Sommige oude weerspreuken zijn wat dat betreft niet zo positief. Neem deze twee bijvoorbeeld: ‘Een goede maart is niet veel waard’, en ’Als maart geeft april weer, geeft april maarts weer'. Laten we hopen dat deze oude wijsheden niet kloppen! En ach ja 'April doet toch wat ie wil’.

 

Tekst: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-