weer in februari2De afgelopen maand liet de zon zich erg weinig zien. Dat was een heel verschil met de voorbije januarimaand die juist erg zonnig was. En het steekt ook schril af tegen februari 2016 toen de sprokkelmaand uitblonk in zonne-uren. We kijken terug op het weer in februari, met een korte vooruitblik naar volgende maand.

 

Veel bewolking in een wintermaand betekent doorgaans ook dat het niet koud is. En dat zien we in het gemiddelde van de temperatuur terug. Die lag ruim boven normaal maar was niet uitzonderlijk hoog. De maand leek eerst rustig en vrij droog te verlopen. De laatste week bracht daar echter radicaal verandering in. De storm van afgelopen donderdag luidde een herfstachtige laatste week met veel buien in. Per saldo is deze februari dan ook behoorlijk nat verlopen.

 

Storm, een vleugje lente en sneeuw

weer in februariVerder terugkijkend op deze maand zal de februaristorm waarschijnlijk het meest in de herinnering blijven hangen. Op de 23e raasde de wind de hele middag en avond over onze stad. Er werd in Zoetermeer windkracht 9 gemeten wat ‘gewone’ storm inhoudt. Zwaar werd deze storm hier dus niet maar een stukje verderop aan de kust wel. Veel schade bleek hier niet te zijn. Ruim een week voor deze winduitbarsting hadden we een vleugje lente. Op de 15e werd het bij mooi weer ruim 14 graden. De paar dagen rondom midden februari brachten de enige wat langer durende periode met zon. Dat bleek verder dus een schaars goed. Kort voor deze mooie episode werd Zoetermeer plots bedolven onder een pak sneeuw. Dat was een verrassing want de weervoorspellers zagen dat niet aankomen. De vlokken kwamen vooral op zaterdagavond de 11e en de zondagnacht erop naar beneden. Zondag de 12e konden velen dus (kort) genieten van het witte goud.

 

Korte vooruitblik

Het ziet ernaar uit dat de lente begin maart voorlopig op zich laat wachten. Het herfstachtige weer met veel buien wordt namelijk de rest van deze week voortgezet. Wat dat betreft kunnen weerspreuken misschien troost bieden. Een bekende is: “Maartse buien die beduien dat de zomer aan komt kruien”. Of deze minder bekende met dezelfde strekking: “Maartse regen brengt zomerzegen!”.

 

Tekst en foto's: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-