Het landschap is voor Joke Meijer een belangrijk thema. Haar schilderijen zijn van 28 januari t/m 23 februari te zien in het Terratorium. Het ingewikkelde lijnenspel, het perspectief, licht en vorm zijn de belangrijkste elementen. Ook andere natuurthema’s, zoals bomen, krijgen veel aandacht.


Joke pers

Het experimenteren begon bij Joke Meijer met kleurpotloden, daarna krijt, waterverf en heel voorzichtig olieverf. Schilderen bleek toch moeilijk. De eerste cursus volgde Joke in 1960 bij Jacobus Pieter de Neve, een toen al erg ‘oude’ kunstenaar die klassikaal schilderlessen gaf. “Het bleef een jaar lang kleuren mengen. Grote geïmpregneerde vellen papier in vakjes verdelen. Vierkantjes vullen met primaire en secondaire kleuren.” De eerste resultaten daarvan werden jaren later zichtbaar. Houten panelen werden voorzien van restanten stof, deksels, schroefogen en haken. Daaroverheen toverde zij alle kleuren die ze in huis had. “Vooral veel rood. Dat was het begin.”


De ontwikkeling ging snel. “In Zoetermeer werd de Vereniging Modeltekenen opgericht”, vertelt zij. “Daar heb ik twintig jaar lang veel praktijkervaring opgedaan in het waarnemen, meten en vlakverdeling. Het ging voornamelijk om tekenen. Schilderen deed ik thuis. Mijn schilderijen werden voor mij pas kunst nadat ik begreep dat alleen ‘met het schildersambacht iets moois maken’, niet voldoende was.”

Ateliers

De eerste atelierruimte van de kunstenaar bevond zich in een oude kleuterschool aan de Langeberg, en enkele jaren later in een bedrijfspand aan de Rokkeveenseweg. Daar begon de zoektocht naar kleur. “In een tweejarig kleurenonderzoek (2009-2010) vond ik de mogelijkheden om met twee willekeurige kleuren, natuurtaferelen te schilderen”, aldus de kunstenaar. “Het resulteerde in dertien olieverfschilderijen: Bomen in duotoon. Dit experiment heeft mij veel kennis opgeleverd bij het toepassen van kleur. Door de juiste menging en combinaties van kleuren, kan bijna alles. Zowel in acryl- als olieverf.”

Gratis

De expositie ‘Bomen’ is van 28 januari t/m 23 februari gratis te bezoeken op woensdag t/m zondag van 13-17 uur. De kunstenaar is elke zondag aanwezig, adres: Dorpsstraat 12. Elke laatste vrijdag van de maand is er een kunstfoyer. De kunstenaar vertelt over haar werk en kunstenaars en kunstliefhebbers kunnen elkaar op informele wijze ontmoeten. Website Joke Meijer: www.jokemeijer.weebly.com 
Bron foto: Fati Daut

-advertenties-

-goede doel-