20170118 96924Was deze maand extra koud of viel het eigenlijk wel mee? We blikken kort terug op het weer in de afgelopen maand en kijken vooruit naar het weer in Zoetermeer in februari.

Voor het eerst sinds jaren heeft Zoetermeer weer een koude januarimaand meegemaakt. Dat was te danken aan heel sterke hogedrukgebieden. Dit veroorzaakte over het algemeen rustig en helder weer met weinig wind. De zon liet zich veel zien, ruim meer dan normaal. De rustige atmosfeer veroorzaakte ook vrij veel mist. De combinatie van vorst en mist leverde mooie plaatjes op: bomen en struiken werden bedekt door 'ruige rijp' die alles wit maakte. Toch was januari 2017 niet droog want tussen de hogedrukgebieden door viel er vrijwel net zoveel neerslag als normaal. Sneeuw hebben we bijna niet gezien. Het vroor ongeveer de helft van de dagen, een enkele keer matig.

Flitswintertje

Kort na de de jaarwisseling sloeg de winter toe. Na een paar dagen was het alweer voorbij. Dit leek de trend van deze winter te worden. Maar halverwege de maand begon het langer te vriezen. Dat ging heel stilletjes. Er verscheen ijs op sloten en later ook op de grotere wateren. Buiten de stad bleek het ijs beter aan te groeien omdat het daar kouder was. Dat komt door het 'stadseffect': mede door het stille weer hield onze stad langer warmte vast. Uiteindelijk konden vele Zoetermeerders toch de ijzers onderbinden en buiten genieten van het fraaie winterweer. Eind januari viel de dooi in met bewolkt weer en 'normale' temperaturen.

Korte vooruitblik: geen winter

Er zijn geen aanwijzingen dat het de eerste week van februari weer gaat vriezen. Over het algemeen is er veel bewolking en regent het af en toe. Maar echt depressieweer wordt het ook niet. We worden verwend wat de temperatuur betreft: het kwik komt geregeld rond of boven de 10 graden. Daarna kan het nog alle kanten op: winter of wie weet vroeg lenteweer...

 

Zoetermeer Actief heeft ook een eigen weerpagina, met daarop de actuele verwachtingen voor onze stad. Benieuwd of het toch kouder gaat worden? Zou het gaan sneeuwen? Kijk hier voor het weer in Zoetermeer: www.zoetermeeractief.nl//het-weer-in-zoetermeer

 

Tekst: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-