20150611 53857Bibliotheek Zoetermeer is trots op het Taalhuis dat donderdagmiddag 11 juni feestelijk in de Hoofdbibliotheek geopend werd. Gerard Hendriks, Bibliotheek Zoetermeer: “In het Taalhuis werken alle organisaties die met taal te maken hebben samen, alle informatie is dus hier te vinden! Een goede taalbeheersing wordt steeds belangrijker, maar toch heeft 12% van de bevolking in Nederland grote problemen met lezen en schrijven. Het Taalhuis is er juist voor deze mensen!”

20150611 53826 20150611 53838
ambassadeurs van het Taalhuis Jan Willem van Balen

Alle reden dus voor een feestje in de bieb! Alle samenwerkende partners van het Taalhuis werden verwelkomd door presentatrice Dieuwertje Blok voor een korte presentatie en sketches van Jan Willem van Balen. Twee ambassadeurs van het Taalhuis vertelden vanuit persoonlijke ervaring wat het betekent om een taalachterstand te hebben. Mensen voelen zich al gauw minder dan anderen en ondervinden veel hinder in het dagelijks leven als bijvoorbeeld een whatsappje niet goed begrepen wordt. Beide ambassadeurs gingen terug naar school om te werken aan de taalvaardigheid: “Ik voel me nu heel anders, veel sterker en zekerder!”

Wethouders Isabelle Vugs (onderwijs) en Taco Kuiper (sociale zaken) verrichtten samen de officiële opening. Beide wethouders wilden graag bij de opening zijn omdat het Taalhuis op veel gebieden invloef heeft. Een taalachterstand heeft met onderwijs te maken, maar zorgt er ook voor dat iemand minder gemakkelijk een baan kan vinden en zelfstandig kan functioneren in de maatschappij.

Centrale plek

Het Taalhuis is een samenwerking tussen de Bibliotheek en lokale taalketenpartners, zoals Stichting Piëzo, Stichting Vluchtelingenwerk, ROC ID-college, Gilde Samenspraak, Leerwerkloket, Volksuniversiteit, Stichting Lezen en Schrijven en de Gemeente Zoetermeer. Met het opzetten van een Taalhuis willen de genoemde partners bereiken dat er een centrale plek ontstaat waar mensen met een taalachterstand met al hun vragen geholpen worden en waar een totaaloverzicht beschikbaar is van alle relevante dienstverlening op dit terrein binnen Zoetermeer.

Voor wie is het Taalhuis?

Bij het Taalhuis kunnen mensen terecht met vragen over het leren van de Nederlandse taal. Wilt u beter leren lezen en schrijven? Of kent u iemand die moeite heeft met de Nederlandse taal? Kom voor meer informatie naar het Taalhuis!

20150611 53847 20150611 53849

Wat kunt u doen in het Taalhuis?

Tijdens de inloopspreekuren zijn deskundige vrijwilligers aanwezig om mensen te helpen bij het vinden van een passende taalondersteuning in Zoetermeer. In het Taalhuis is ook een collectie aanwezig om zelf aan de slag te gaan: studiemateriaal om de taal beter te leren lezen en schrijven. Of om iemand in uw omgeving te helpen bij het verbeteren van zijn of haar taalvaardigheid. De collectie in het Taalhuis is toegankelijk tijdens de openingsuren van de Hoofdbibliotheek. Voor vragen over de collectie kunt u terecht bij de balie.

Inloopspreekuren

Het Taalhuis is te vinden op de begane grond van de Hoofdbibliotheek, ingang Stadhuisplein 2. De inloopspreekuren zijn op woensdag en vrijdag van 13.00 tot 15.00 uur. Op deze tijden is het Taalhuis telefonisch bereikbaar via 079 – 34 38 200. Een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kan ook, u krijgt zo snel mogelijk een reactie.

Buiten de spreekuren van het Taalhuis is de collectie en andere informatie gewoon vrij te raadplegen (tijdens de openingstijden van de Hoofdbibliotheek).

Vrijwilligers

Bij het Taalhuis en de deelnemende taalketenpartners werken goedopgeleide taalvrijwilligers. Wij verzorgen een training van vier dagdelen voor de vrijwilligers, zodat ze bij één van de organisaties aan de slag kunnen en taalleerders goed kunnen helpen. Heeft u interesse om taalvrijwilliger te worden? Doe dan vrijblijvend de vrijwilligerscheck! Met deze check kunt u een weloverwogen beslissing maken om wel of niet aan de slag te gaan, kennismaken met vrijwilligerswerk en proeven aan mogelijke praktijksituaties.

Wilt u zich aanmelden voor de basistraining taalvrijwilliger, gebruik dan dit formulier!

-advertenties-

-goede doel-