teek-op-huidIn de zomer lopen mensen het meeste risico op een tekenbeet. We zijn zomers meer buiten en hebben vakantie waardoor er meer activiteiten in de buitenlucht ondernomen worden. De teek komt in heel Nederland voor, niet alleen in parken en bossen maar ook in de stad en in de achtertuin.

Van een tekenbeet kunt u ziek worden. Ongeveer 20% van de teken in Nederland is besmet met de Borrelia bacterie, deze teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Soms ontstaat er een rode cirkel om de beet bij een besmette teek, maar dit is niet altijd het geval!

Wat kunt u doen?

De site Stop de teek geeft veel tips om tekenbeten te voorkomen en behandelen: www.stopdeteek.nl

Teken komen van onder, als u zich wil beschermen tegen tekenbeten moeten vooral de voeten en benen goed beschermd worden. Dit kan met dichte kleding of een insectenspray met DEET.

Controleer uzelf en anderen op tekenbeten nadat u ‘in het groen’ geweest. Teken zijn hele kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. U kunt ze het best verwijderen met een tekentang, liefst zo snel mogelijk. De verwijderde teek kunt u laten testen, maar sinds kort is er ook een thuistest te koop voor teken, bijvoorbeeld bij de ANWB winkel.

Schrijf in ieder geval op wanneer u ( of uw kind) bent gebeten door een teek, dit is belangrijke informatie als u later gezondheidsklachten krijgt.

Bij de tekenradar kunt u aangeven waar u teken heeft gezien. De radar brengt de verspreiding van teken in Nederland in beeld.

 

kinderpaginaHet RIVM heeft een online spel om kinderen te leren wat teken zijn en wat ze moeten doen als ze er een zien: www.teekcontrol.rivm.nl  

-advertenties-

-goede doel-