Foto afvalbak PvdAHet college van Zoetermeer wil gedifferentieerde tarieven (Diftar) invoeren voor het ophalen van huishoudelijk restafval. De PvdA vindt het ophalen van huishoudelijk afval een kerntaak van de gemeente. Diftar hoort daar niet bij volgens de partij.

Inwoners moeten naast een basistarief gaan betalen voor iedere keer dat een container met restafval aan de straat wordt gezet of een vuilniszak met restafval in een ondergrondse container wordt gegooid. “Zoetermeer produceert per inwoner te veel restafval. Een gedragsverandering is dus nodig. Dat doet de PvdA het liefst door helpen, verleiden en ontzorgen in plaats van verbieden en meer laten betalen”, aldus fractievoorzitter Margot Kraneveldt. “ ‘De vervuiler betaalt’ klínkt sympathiek, maar dan moet het systeem wel eerlijk zijn. Niet iedereen is in staat om meer afval te scheiden. Denk aan kleinbehuisden, ouderen met medisch afval of jonge ouders die veel luiers weggooien. Ook gaat het nieuwe systeem straks niet op gewicht, wat eerlijker zou zijn, maar op het aantal keren dat je je afval aanbiedt. Een oudere dame met twee keer een klein zakje afval betaalt straks twee keer zoveel als een gezin met een keer één grote zware zak. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

De PvdA is ook bang dat door de invoering van Diftar meer restafval gedumpt wordt, op straat, in de container van de buren of in de verkeerde container bij het winkelcentrum. Daarnaast is nog volstrekt onduidelijk hoeveel inwoners moeten gaan betalen. De PvdA wil weten wat Diftar financieel concreet gaat betekenen: waar gaat de grens liggen tussen het vaste tarief en het variabele tarief? “Als het vaste tarief hoog is om de vaste kosten te kunnen blijven dekken en het variabele tarief is heel laag, gaat er dan nog wel de juiste financiële prikkel en dus de juiste gedragsverandering vanuit?”, vraagt de PvdA zich af.
“Is de financiële prikkel te klein, dan werkt ‘ie niet. Is de prikkel te groot, dan wordt dit als zeer onrechtvaardig gezien voor bepaalde doelgroepen. Moeten we dit hele Diftar- afrekensysteem dan wel optuigen? Ons antwoord is nee!”

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-