raadszaal 2De gemeenteraad van Zoetermeer debatteerde op 16 december 2019 met het college over een schending van de geheimhoudingsplicht door het college. PvdA, Zó! Zoetermeer en CU/SGP vinden dat het college geen volledige en duidelijke antwoorden heeft gegeven over deze schending.

 

Op 5 memo’s van het college aan de raad rustte geheimhoudingsplicht. Die geheimhoudingsplicht zou door de raad op 16 december worden opgeheven. Het college bracht echter op 11 december al informatie naar buiten, hetgeen een schending is van de door de raad opgelegde geheimhouding.


De drie partijen hebben de indruk dat het college deze schending te gemakkelijk afdoet als ‘onhandig’, en ‘eens maar nooit weer’. “Of er nu opzettelijk is gehandeld of dat er sprake is van een menselijke fout, schending van geheimhouding is altijd een serieuze zaak die goed onderzocht moet worden. Daar mag je nooit laconiek over doen als stadsbestuur”, aldus fractievoorzitter Margot Kraneveldt van de PvdA. “We moeten precies uitzoeken wat er intern is misgegaan en hoe we herhaling kunnen voorkomen. Nu vloeit er misschien geen directe schade uit voort, maar dat kan een volgende keer anders zijn”, vult fractievoorzitter Francijn Brouwer van CU/SGP aan.


“We proberen met zijn allen ervoor te zorgen dat we ons aan de regels houden. Rondom geheimhouding is dat best lastig, dus als het mis gaat, moeten we daar wel van leren. We mogen niet vergeten dat het hier wel gaat om de integriteit van ons stadsbestuur”, besluit fractievoorzitter Marijke van der Meer van Zó!. De partijen hebben extra vragen gesteld aan het college rond de schending van de geheimhoudingsplicht.

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-