vuurwerkSamen wat eten, terugblikken op het afgelopen jaar en gezamenlijk naar een buurtfeest of naar de centrale vuurwerk – en lichtshow. Dat zouden wat GroenLinks Zoetermeer betreft de ingrediënten moeten zijn voor een nieuwe traditie van oud & nieuw.

Ook dit jaar was er helaas weer sprake van een onrustige jaarwisseling. Hulpdiensten die een recordaantal keer moesten uitrukken en daarbij met vuurwerk werden bekogeld. Inwoners die aan gaven niet de straat op te durven. Al jaren tienduizenden euro’s schade aan de openbare ruimte in Zoetermeer en verontreiniging van natuur en milieu. Fractievoorzitter Jordy Boerboom: “Uit eigen ervaring weet ik hoe leuk het is om zelf vuurwerk af te steken, maar de huidige jaarwisseling is geworden tot een dag van nationaal vandalisme.” Wat GroenLinks betreft is het daarom hoog tijd dat er een verbod op consumentenvuurwerk komt.

Al jaren maakt de fractie zich hard voor verandering van de traditie. Was het in het verleden een uitzonderlijk standpunt, tegenwoordig laten opiniepeilingen zien dat steeds meer inwoners voor een verbod op consumentenvuurwerk zijn. Vooral als dit hand in hand gaat met alternatieven voor een gezellig jaarwisseling. Ook GroenLinks steunt dit van harte, want een feestje moet de jaarwisseling zeker blijven. Boerboom “Eerder hebben wij het initiatief voor een centrale vuurwerkshow genomen. We zouden graag zien dat er meerdere evenementen (in de wijk) komen die ook voor gezinnen toegankelijk zijn.”

De partij is een petitie gestart om te laten zien hoe groot de steun inmiddels is voor een alternatieve en gezellige jaarwisseling. Deze is te vinden op: community_petitions/gemeenteraad_zoetermeer_zoetermeer_vuurwerkvrij/details/.

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-