20201229 Persbericht Stamtafel HeksenhuisIn een historische Stamtafel (online) vertelt auteur Jacqueline Zirkzee wat haar bewoog om een roman te schrijven over de heksenjacht in de zeventiende eeuw en waarom dit nog steeds een actueel onderwerp is.


Aan de hand van passages uit het boek neemt zij de deelnemers op 31 januari 2021 mee naar de 17e eeuw, die soms verdacht veel lijkt op onze tijd. De inspiratiebron voor ‘Het Heksenhuis’ was de brief van burgemeester Johannes Junius uit 1628. Zijn vingers waren kapot nadat hem de duimschroeven waren aangedraaid in de marteltoren van de gevangenis die ze het Heksenhuis noemden. Toch schrijft hij vier dichtbeschreven kantjes aan zijn dochter Veronica. Net als Veronica’s moeder eerder wacht hem de brandstapel en hun dochter zal de volgende zijn als ze niet snel weggaat. Dit hartverscheurende document, waar Jacqueline bij toeval op stuitte, was voor haar aanleiding om verder onderzoek te doen naar de heksenjacht in de zeventiende eeuw. Ze vroeg zich af wat er van Johannes’ dochter geworden was. Ze las de schokkende verslagen van de ondervraging van verdachten van hekserij.


‘Het Heksenhuis’ was geen gemakkelijk boek om te schrijven. Jacqueline wilde er geen relaas vol gruwelijkheden van maken. Het moest ook een avontuurlijk, fijn leesbaar verhaal worden, waarin vriendschap en hoop een rol speelden. En het moest inzicht geven in wat er gebeurt als de angst regeert en mensen complottheorieën ontwikkelen om tegenslagen te verklaren. Iets wat vandaag de dag helaas opnieuw actueel is.


De (online) toegang is gratis. Je kan je opgeven voor deze historische Stamtafel via www.forumzoetermeer.nl  , www.bibliotheek-zoetermeer.nl  of telefonisch tussen 11.00 uur en 17.00 uur op nummer 079-3438200 (bibliotheek Zoetermeer)

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-