20201201 21626

Joke Mos, directeur Bibliotheek Zoetermeer, bij het Forum Café

De bibliotheek stoot in januari de benedenverdieping van het Stadhuis-Forum af, de collectie en partners van de bibliotheek van deze verdieping krijgen een plek elders in het gebouw. Door deze verhuizing kan de bibliotheek voldoen aan de bezuinigingstaakstelling.


Joke Mos, directeur Bibliotheek Zoetermeer: “De aanleiding voor deze verhuizing is niet heel prettig, bezuiniging, maar wij hebben nu wel een heel bewuste keuze gemaakt om alle Zoetermeerders goede bibliotheekvoorzieningen te kunnen blijven bieden. Wij zijn er van overtuigd dat ‘Forum nieuwe stijl’ zeker niet onder zal doen voor het huidige Forum.”

 

Huur opgezegd

Begin dit jaar kondigde de bibliotheek al aan de huur van de benedenverdieping van het Stadhuis-Forum te willen opzeggen. In september deden ze dit ook definitief, nadat een haalbaarheidsstudie aangaf dat dit goed mogelijk was. De Bibliotheek is nog in gesprek met de gemeente over de precieze vorm van de ontvlechting, waarbij Bibliotheek en Stadhuis weer voor een deel uit elkaar getrokken zullen worden. “Maar we blijven natuurlijk nog steeds nauw samenwerken!”, aldus Joke Mos, “We zitten straks nog steeds samen in hetzelfde gebouw en blijven veel dingen samen doen.”


Concreet betekent dit dat de collectie van de benedenverdieping van het Stadhuis-Forum een plaats krijgt op de andere verdiepingen, waar de bibliotheek wel gewoon blijft. Dat hiermee de collectie van de bibliotheek iets moet inkrimpen is geen probleem volgens Mos: “We kijken elk jaar goed naar de relevantie van de collectie, de bibliotheek is geen plaats om boeken alleen maar te bewaren. Veel dubbele en oudere boeken verdwijnen elk jaar en sommige boeken zullen naar de wijkbibliotheek in Rokkeveen of Oosterheem gaan.”
Balies van de gemeente, zoals de Omgevingsbalie, verhuizen naar de benedenverdieping, zodat alles voor de gemeente bij elkaar te vinden is.

 

Verplaatsen en recyclen

In februari zal het ook voor publiek zichtbaar worden wat er staat te gebeuren. “Maar we willen dit zo onopvallend mogelijk doen”, aldus Joke Mos, “We blijven zo veel mogelijk open. We kunnen veel dingen verplaatsen en hergebruiken. Het zijn natuurlijk hele mooie spullen, die na een paar jaar gebruik echt nog goed op een andere plek gebruikt kunnen worden. Zo verhuizen de balies die beneden nu door de partners gebruikt worden naar boven.”

 

Nieuwe locatie Forum Café

Het Forum Café krijgt komend jaar een nieuwe plek, naast de ingang op het Stadhuisplein. De toonbank van het café zal verplaatst worden naar boven, waarbij ook nieuwe leidingen en voorzieningen worden geplaatst voor de keuken. “Dat is wel de grootste klus!”, aldus Joke Mos, die blij is dat het podium en de tribune, nu naast het Forum Café, kunnen blijven. Hier worden ook in de toekomst activiteiten en voorstellingen gehouden.
Op de oude plaats van het Forum Café komt een kleinere versie van het e-lab, met minder apparatuur, maar wel mogelijkheden om bijvoorbeeld met een 3D printer te werken.

 

Tips van leden meegenomen

Het Forum is nu drie jaar in gebruik en veel tips van leden en gebruikers worden meegenomen in de komende verbouwing. Joke Mos: “De leeskamer zal bijvoorbeeld iets groter worden, daar was veel vraag naar.” Ook worden ervaringen met de bewegwijzering meteen toegepast met de verbouwing. “Veel mensen die voor het eerst naar het Forum komen, moeten even wennen. ‘Waar moet ik dan nu naar toe?’ In de nieuwe situatie passen we dan ook meteen wat we geleerd hebben van de bewegwijzering toe. Ook de gastvrouwen en gastheren blijven bij de ingang van het Forum staan om iedereen de weg te wijzen.”

 

-advertenties-

-goede doel-