eenzaamheid weekHet JIP (Jongeren Informatie Punt) helpt jongeren in Zoetermeer met allerlei soorten vragen. Van seksualiteit tot huisvesting en studie – geen vraag is te gek! Op Zoetermeer Actief geeft het JIP een keer in de maand een handige JIP TIP. Deze maand: Voel jij je weleens alleen?

Heb jij weinig vrienden? Of zit je in de pauze vaak alleen?
Iedereen voelt zich weleens eenzaam. In Nederland voelen 200.000 jongeren zich alleen.
Als eenzaamheid te lang duurt kan je er ziek van worden of verdrietig zijn. Soms kan het lastig zijn om over eenzaamheid te praten. Misschien helpt het om te weten dat er veel jongeren zijn die eenzaam zijn en hulp zoeken. Een aantal tips om je te helpen:


Praat erover
Vind je het lastig om over je gevoelens te praten? Probeer toch iemand in vertrouwen te nemen, bijvoorbeeld: een goede vriend of een familielid. Dit lucht op en kan helpen bij het vinden van een oplossing.


Vraag om hulp
Voel jij je verdrietig en kan je slecht slapen of je moeilijk concentreren? Kun je niets anders meer doen dan bijvoorbeeld gamen? Het kunnen allemaal signalen zijn dat het tijd is om professionele hulp te zoeken. Maak een afspraak met de huisarts en vertel wat er aan de hand is.


Kom in actie
Stel je het steeds uit om met iemand te gaan praten? Of durf je niet om hulp te vragen bij een organisatie? Probeer dan eerst te bedenken waarom het fijn kan zijn om dat wel te doen. Als je het lastig vindt om iemand aan te spreken, dan kan het helpen om eerst een berichtje te sturen via de mail of app.


Zoek een hobby
Hoe vermaak jij je in je vrije tijd? Heb je leuke dingen om naar uit te kijken of verveel je jezelf vaak? Wat zijn je talenten? Denk aan een sport of hobby. Misschien kun je jezelf aanmelden bij een vereniging.


Wees trots op jezelf
Heb je veel negatieve gedachten? Denk je bijvoorbeeld dat klasgenoten je niet leuk vinden? Of dat niemand met jou wil afspreken? Probeer die gedachtes om te zetten door elke dag iets op te schrijven waar je trots op bent. Al is het maar een klein dingetje.


Mocht je vragen hebben of niet weten waar je moet zijn als je je eenzaam voelt bel, app of maak een afspraak bij het JIP.


Heb je nog meer vragen over school of omgaan met stress en corona bel of kom gerust langs. Maak wel even een afspraak door te bellen/mailen/whatsappen.

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 070-2053500
Whatsapp: 06-15888955

-advertenties-

-goede doel-