200725 herman wijffels 1 1920x1280 copyDuurSamen heeft de komende 12 maanden één centraal thema: Hoe kunnen wij de Zoetermeerse voedselketen verduurzamen? Voor Herman Wijffels, boerenzoon en voormalig hoogleraar Duurzaamheid, is het duidelijk waar te beginnen: bij de bodem.

Herman Wijffels geeft woensdagavond 30 september een lezing over Duurzaamheid en de Voedselketen in de Nicolaaskerk aan de Dorpsstraat. De huidige voedselketen is vooral gericht op maximale productie en verdiensten, maar onvoldoende op gezondheid. Dat is de belangrijkste verandering die noodzakelijk is, aldus Wijffels. Die keten begint bij de bodem, want alles wat je drinkt en eet komt daar vandaan. Maar daarnaast is het ook belangrijk dat mensen zich bewust worden van de voedselketen, de hele reis van hun voedsel van zaadje tot supermarkt.

ZoDuVo logo grootWijffels: “Exotische producten komen via klimaatonvriendelijk vervoer in de winkels terecht, soms van het ene eind van de aarde naar de andere kant. Mensen maken vaak een goedkope keuze, maar dit is meestal niet de beste keuze voor hun gezondheid noch voor de duurzaamheid. Het wordt de consumenten niet gemakkelijk gemaakt, maar zij hebben uiteindelijk wel de keuze welke producten ze kopen en consumeren.”
De keten eindigt tenslotte weer waar het begon: bij de bodem. Het voedsel, of resten daarvan, komt als afval terecht bij het GFT-afval, dat kan dienen om de circulaire voedselketen te sluiten.

De lezing wordt georganiseerd door Forum Zoetermeer en DuurSamen Zoetermeer en is de start van 12 maanden lang aandacht schenken aan het thema ‘De Duurzame Zoetermeerse Voedselketen’.

Het bijwonen van deze lezing is gratis, maar in verband met de coronamaatregelen is aanmelding via de www.duursamenzoetermeer.nl  noodzakelijk.

 

Activiteitenagenda

Lezing Herman Wijffels
op woensdagavond 30 september van 19:30 uur tot 21:00 uur in de Nicolaaskerk, Dorpsstraat 24.

Het bijwonen van deze lezing is gratis. De lezing kan ook thuis via live-stream worden gevolgd. Aanmelden via www.duursamenzoetermeer.nl  is noodzakelijk.

Hans Haring-lezing
door Hanneke Muilwijk, een forum van Zoetermeerse organisaties en een reactie van wethouder Groeneveld op zaterdag 10 oktober van 12:00 uur tot 13:30 uur in de Raadszaal, Stadhuis-Forum, Frankrijklaan 6.

Voor deze bijeenkomst zijn vanwege de coronamaatregelen maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Daarom kan de lezing ook thuis via live-stream worden gevolgd. Aanmelden via www.forumzoetermeer.nl

Duurzaamheidsmarkt
vindt op zaterdag 10 oktober tussen 12:00 en 17:00 uur plaats in het Stadhuis-Forum, Stadhuisplein 1, de duurzaamheidsmarkt. Duurzame organisaties presenteren zich op deze markt aan Zoetermeerse inwoners door middel van workshops en kraampjes. Meer informatie op www.duursamenzoetermeer.nl  en www.forumzoetermeer.nl 

-advertenties-

-goede doel-