rechtswinkel vrijwilligersJe recht niet gekregen? Vragen over juridische zaken? De Rechtswinkel Zoetermeer staat mensen bij met allerlei juridische vragen en problemen. Elke maand plaatsen we op Zoetermeer Actief een column van de Rechtswinkel, deze week over oplichting bij aankoop rijlessen.

Onlangs was er een bezoeker bij de rechtswinkel met wel erg veel pech. De bezoeker was niet één maar twee keer opgelicht door twee verschillende rijschoolhouders waarbij hij een lespakket had afgenomen.
Onze bezoeker had online een lespakket gekocht via de website van de eerste rijschoolhouder en betaald. Na de betaling liet de rijschoolhouder niets van zich horen. Omdat onze bezoeker echt met rijlessen wilde beginnen, heeft hij bij een andere rijschool een nieuw lespakket afgenomen. Helaas herhaalde het verhaal zich en heeft onze bezoeker tweemaal betaald maar nog geen enkele rijles gevolgd.

 

Juridische stappen

Tussen onze bezoeker en de rijschoolhouder(s) is een overeenkomst tot stand is gekomen. Onze bezoeker heeft betaald en de rijschoolhouder(s) moeten uiteraard hun verplichtingen nakomen namelijk: de afgesproken hoeveelheid lessen geven.
Als de rijschoolhouders hun afspraken niet nakomen dan kan de klant de rijschoolhouders in gebreke stellen. In feite krijgen de rijschoolhouders dan nog een laatste kans om de gemaakte afspraken na te komen. Reageren de rijschoolhouders niet en/of komen zij opnieuw niet na? Dan kan de klant de overeenkomsten ontbinden en kan de klant de betalingen terugvorderen zo nodig via de rechter.

 

Rijschoolhouder onvindbaar en het risico van faillissement

Helaas voor onze bezoeker zat het probleem juist in het terugvorderen van de betaling. Beide rijschoolhouders reageren niet op brieven of telefoontjes en het lijkt er op dat partijen allebei niet traceerbaar zijn. Bezoeker is wel in contact gekomen met een groep andere mensen die in dezelfde situatie zitten. Onze bezoeker wil geen kosten maken omdat hij denkt dat de rijschoolhouders toch failliet zullen gaan. De kosten van een procedure bij de rechter wegen voor de bezoeker helaas niet op tegen de gemaakte kosten.

 

Bescherming tegen faillissement: garantiefonds

Voorkomen is beter dan genezen. Helaas is het vaak niet aan de website te zien of een rijschool betrouwbaar is. Probeer in elk geval zelf realistisch te kijken naar wat een rijschool aanbiedt. Een lespakket met een gegarandeerd examen of een hele lage prijs? Als een aanbod te mooi om waar te zijn is, dan is dat het vaak ook.
Vanwege de genoemde risico's kan het ook een idee zijn om rijlessen te nemen via een rijschool die is aangesloten bij een belangenvereniging (BOVAG, FAM of VRB). Deze verenigingen bemiddelen bij klachten. BOVAG heeft ook een garantiefonds die beschermd tegen het risico van faillissement. Als een rijschool failliet gaat die is aangesloten bij BOVAG dan behoudt de klant de rijlessen en worden deze verzorgd door een andere BOVAG-rijschool.

 

Heeft u vragen over niet nagekomen overeenkomsten? Kom dan naar het spreekuur van de Rechtswinkel Zoetermeer. Wij proberen u dan verder te helpen met een gratis juridisch advies.
Het spreekuur is wekelijks op vrijdagavond in het Stadhuis-Forum vanaf 19:30 uur. U kunt binnenlopen tot 20:00 uur. De rechtswinkel sluit als iedereen is geholpen. In verband met de coronacrisis kan het zijn dat de rechtswinkel nog niet geopend is, u kunt dit nagaan op de website van de rechtswinkel: Rechtswinkel Zoetermeer.

De Rechtswinkel Zoetermeer geeft eerste hulp bij juridische vragen en problemen. De rechtswinkeliers zijn afgestudeerde juristen, zij werken vrijwillig bij de rechtswinkel. Zij kunnen advies geven en praktische tips, maar voeren geen procedures.


Geschreven door: Mireille Bosman, Rechtswinkel Zoetermeer

-advertenties-

-goede doel-