hilkoDirecteur Stadstheater Hilko Folkeringa ziet geen mogelijkheid om open te gaan met de 30 bezoekers regeling. De zorgen zijn groot voor het seizoen 2020-21, maar opgeven is geen optie.

Directeur zijn van het Stadstheater Zoetermeer is voor Hilko Folkeringa nog steeds een prachtige baan, maar in deze tijd ook eentje met de nodige uitdagingen. Samen met zijn team hoorde hij dat de theaters open mogen mits er maximaal 30 mensen binnen zijn.

Hilko: "Reken even mee, we hebben ongeveer 15 mensen nodig om het theater mogelijk te maken. Van barmedewerker tot geluidstechnicus. Dan zouden wij 15 bezoekers in de zaal kunnen hebben. Tja, dicht blijven is dan goedkoper dan open gaan." Hilko geeft aan dat het theater met alle liefde open zou gaan. Theatermensen willen niets liever dan het publiek vermaken. Echter, een zaal met 15 bezoekers is niet alleen financieel niet rendabel, ook voor de artiesten is optreden voor een nagenoeg lege zaal geen pretje. Bij een grap zal een komiek het publiek amper horen lachen. "Theater is beleving voor zowel het publiek als de artiest. Die hele beleving is weg," zegt Hilko met een zucht. Ook geeft de directeur aan dat veel artiesten en groepen zijn geboekt tegen een vergoeding die vóór de corona crisis normaal was. "Die prijzen moeten veranderen, want dat is ook met de 100 bezoekers regeling per 1 juli absoluut niet haalbaar."

Veel zorgen en veel steun

image v13035Op dinsdag 12 mei zou de presentatie zijn van het nieuwe seizoen (2020-2021), maar deze is opgeschort. Volgens Hilko is er geen goed programma te presenteren. Er zijn teveel onzekerheden. "Ik denk, met verdriet in mijn hart, dat 50% van volgend seizoen verloren is. Grote nieuwe producties kunnen geen banklening krijgen, groepen gaan mogelijk over de kop en dan is er nog de onzekerheid wanneer we weer open mogen en of open gaan rendabel is. We hebben forse financiële zorgen, dat is zeker," zegt Hilko. Door de steun van de overheid kunnen de werknemers van het Theater voorlopig gewoon doorbetaald worden. In dat kader maakt de directeur zich geen zorgen om dit jaar. Het theater heeft een goed eerste kwartaal gedraaid en de steun van de vaste bezoekers is hartverwarmend. Verreweg de meeste klanten hebben hun geld niet teruggevraagd en wachten tot het theater weer open kan. Ook de gemeente is coulant wat betreft de huur. Voor het theater is het gedeeltelijk open kunnen gaan van restaurant stage 360 in juni, een verademing en de eerste stap in de goede richting. 

 

Vechten voor het theater

Toch wil Hilko het liefst vooruit kijken. Hij gaat met de gemeente in overleg over het voortbestaan van zijn theater. Volgend seizoen gaan ze zeer waarschijnlijk geen 250 voorstellingen halen omdat er in het begin slechts één zaal open kan door de corona richtlijnen. Samen met zijn team is hij nu al druk aan het puzzelen hoe het theater weer open kan en hoe ze een mooi programma kunnen samenstellen. "Er liggen nog vele uitdagingen, maar wij zullen vechten voor het behoud van het theater," zegt Hilko strijdbaar.

-advertenties-

-goede doel-