jip werk en coronaHet JIP (Jongeren Informatie Punt) helpt jongeren in Zoetermeer met allerlei soorten vragen. Van seksualiteit tot huisvesting en studie – geen vraag is te gek! Op Zoetermeer Actief geeft het JIP een keer in de maand een handige JIP TIP. Deze maand: werk en bijbaantjes.

Misschien werk jij wel in de horeca, als kapper of een ander beroep dat stil is komen te liggen door het coronavirus. Niet werken betekent in het geval van een 0-urencontract voor veel jongeren ook geen geld.
De regering heeft de NOW-regeling opgezet waarmee jouw baas geld krijgt van de overheid om alle salarissen van zijn personeel te kunnen betalen. Dat geldt ook als je een 0-urencontract hebt, oproepkracht of uitzendkracht bent. Als oproepkracht heb je recht op het gemiddelde aantal uren dat je de afgelopen drie maanden hebt gewerkt. De voorwaarden voor de tegemoetkoming is dat je werkgever een periode van 3 aaneengesloten maanden een omzetverlies van minimaal 20% heeft.
Je werkgever is niet verplicht om een aanvraag te doen voor deze regeling. Je kunt het als werknemer dus niet afdwingen.

Wil jij weten wat je rechten zijn of heb je vragen? Bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel kun jij gratis al je vragen stellen. Je kunt ze bereiken door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of te bellen of te appen naar 06-55551444.

 

Ander werk?

Waar het werk in bepaalde branches stil valt, is er in andere branches juist meer werk beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de supermarkt, maaltijdbezorgers en magazijnmedewerkers. Ook is er in de kassen nu veel werk. Normaal gesproken werken daar veel Oost-Europeanen, maar door het coronavirus zijn zij (tijdelijk) terug naar hun land van herkomst.

 

Geldchecker

Het NIBUD heeft een speciale Geldchecker gemaakt voor jongeren in de coronacrisis. Waar moet je juist nu op letten, waar kun je financiële hulp krijgen? En wat zijn de do’s and don’ts nu? Die vragen en meer worden beantwoord in de Geldchecker. Je vindt hem hier.

 

Natuurlijk kun je voor al deze vragen ook bij het JIP terecht. Het inloopspreekuur aan de balie is helaas nog niet open, maar je kunt natuurlijk wel appen (06-15888955), bellen (070-2053500) of mailen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

-advertenties-

-goede doel-