DSCF9911De beroemde boeken van tovenaarsleerling Harry Potter zijn razend populair: er zijn 500 miljoen exemplaren verkocht. De eerste Harry Potter-film is de inspiratiebron voor het eerste Harry Potterballet ter wereld. Dit weekeinde voeren 109 leerlingen van Danspodium ‘Pas de Deux’ het ballet op in het CKC.

Een balletvoorstelling naar Harry Potter was allang een grote wens van veel leerlingen van de Zoetermeerse dansschool, die ieder jaar een spetterende balletvoorstelling geeft. Vorig jaar was daarvan het thema ‘Alice in Wonderland’.

DSC 0690 1“Er bestond nog geen Harry Potterballet,” vertelt uitvoerend producent Nicole Sudibyo. Ze ging de uitdaging aan en bedacht samen met haar docenten niet alleen de choreografie voor het ballet (zowel klasssiek als modern), maar ook het lichtplan, de projecties en met behulp van hulpouders de kostuums. Nicole: ”Ik had en heb daarbij veel hulp van anderen: docenten, ouders, en leerlingen zoals Sioeke Kodde die haar naaimachine van zolder heeft gehaald om kostuums te naaien en aan te passen. Zo maakte zij nieuwe vogelpakken voor de postvogels die de brieven van Hagrid naar Harry komen brengen.” In deze brief schrijft assistent-schoolhoofd Minerva Anderling dat Harry in aanmerking komt voor een plaats aan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus.

Tijdens de voorstelling is Yolande Germaine de coördinator en trouble shooter achter de schermen. Nicole’s dochter Alissia is regie-assistent, er zijn mensen speciaal voor de make-up en tal van hulpouders leiden de kinderen in goede banen. Er doen 109 dansers mee aan de voorstelling. De jongste is 4, de oudste is 65.   

Harry Potter wordt gespeeld door Nienke Kodde (9). Desiree Houwen (10) is Hermelien en Esmee van den Dungen (9) speelt Ron. Er dansen ook twee jongemannen mee: Pieter Klaassen (Hagrid) en Tristan Kizil (Krinkel en Voldemort).

DSCF9797Het belooft een magische voorstelling te worden, die niet alleen speels maar ook spannend is. Voor spannende (licht)effecten zorgt de blacklightshow, die Perkamentus tovert om de leerlingen van Zweinstein te verwelkomen. Deze dans heeft een toverachtig effect. Er is een elfendans, een docentendans (de docenten van Zweinstein), het zwerkbal wordt uitgebeeld, er is een levend schilderij met wervelende danseressen, draken, slingerplanten en nog veel meer. Supercute zijn de allerkleinste ballerina’s, die als choco-kikkers  dansen. “De kinderen die aan het zwerkbal meedoen hadden gehoopt door de lucht te kunnen vliegen, maar dat is technisch helaas niet mogelijk,” vertelt Nicole. Heel mooi met lichtjes versierd is de magische eenhoorn, die Harry, Ron en Hermelien uit het bos moeten redden als straf voor het betreden van de verboden derde verdieping van Zweinstein.

 

Lichtplan: hele klus

DSCF9630 2Voor de shows liggen een gedetailleerd lichtplan en draaiboek klaar. Nicole vertelt: “Het maken van het lichtplan was een hele klus, er zaten uren werk in. De lichtstanden zijn tot op de minuut nauwkeurig geprogrammeerd. We moesten bij de belichting ook rekening houden met de projecties tegen de achterwand van het podium: het licht mag niet te fel zijn, want dan zie je de projecties niet meer. Voor de gezichten moet je ook frontlicht hebben, niet alleen zijlicht”. Uit het lichtplan blijkt ook, dat er verschillende kleuren licht worden ingezet. Geel, rood, ochtendgloren, zacht wit bijvoorbeeld, en carnavalskleuren. Het ene licht moet diagonaal schijnen, het andere in een cirkel. Er zijn lichtflitsen en flikkerende lichten. Er is een stroboscoop-effect bij een spiegel. Ook voor het draaiboek is alles tot op de minuut en per danser/dansgroep nauwkeurig uitgewerkt.

 

Motorpech

Iedereen heeft geleerd van de try-out op zondag 16 februari. Bij een try-out gaat natuurlijk ook het een en ander mis. ”Zo haperde de accu van de motor, waarop Hagrid met baby Harry het podium op komt rijden. Dat euvel is inmiddels verholpen,” vertelt Nicole. Veel bezoekers reageerden na afloop van de try-out enthousiast. De weken volgend op de try-out zijn de leerlingen keihard bezig geweest om hun dansen te perfectioneren.

Haast u als u bij een van de vier voorstellingen komend weekeinde wilt zijn: er zijn via de website van het CKC (zoek op Harry Potter) nog enkele kaarten beschikbaar.

Tekst Christa van der Hoff

-advertenties-

-goede doel-