Middagprogramma podiumOrganisator Floravontuur Promotie Zoetermeer moet op zoek naar een nieuwe band om de programmering voor het Bevrijdingsfestival Zoetermeer weer vol te krijgen. Ruud Steggerda, directeur van Floravontuur, kreeg vanmorgen van wethouder Van Driel te horen dat de band Broederliefde niet mag optreden.

De wethouder vindt het optreden ‘niet passend bij een Bevrijdingsfestival’. Broederliefde kwam in 2017 in opspraak vanwege antisemitische uitspraken van een bandlid tijdens een voetbalwedstrijd. In dat jaar besloot het Nationaal Comité 4 en 5 mei vanwege dit incident de groep Broederliefde toch niet te benoemen tot Ambassadeur van de Vrijheid in het jaar 2017.

Organisator Floravontuur Promotie Zoetermeer is bekend met de situatie en heeft haar afwegingen gemaakt op basis van de ervaringen die hierna zijn opgedaan. De rapper is direct tot inkeer gekomen en hij heeft oprecht zijn excuses aangeboden voor het feit dat hij zich liet meeslepen in het supportersgedrag. Ook heeft hij een bezoek gebracht aan Auschwitz wat hem en de groep zeer heeft aangegrepen. Steggerda: “De oprechtheid en de zichtbare spijt die is getoond is door breed publiek omarmd. Sindsdien is Broederliefde welkom geweest op bevrijdingsfestivals van collega-organisatoren in Vlissingen (2018) en Amsterdam (2019), wat tot succesvolle optredens en respectvolle odes aan de vrijheid heeft geleid. Deze positieve ontwikkelingen hebben bijgedragen aan de afweging om hen op te nemen in de programmering van deze editie van het Bevrijdingsfestival.”

Floravontuur heeft uiteraard begrip voor de reacties op social media die hebben geleid tot het besluit van de wethouder. De organisatie zal op zoek gaan naar een alternatief op deze plek in de line up.

-advertenties-

-goede doel-