broederliefdeWethouder Margreet van Driel wil geen optreden van de band Broederliefde tijdens het Bevrijdingsfestival. De gemeente heeft dit besloten omdat zij een optreden van Broederliefde ongepast vinden op een feest dat draait om het feest van de Bevrijding.


Margreet van Driel: “Het is voor mij als wethouder de eerste keer dat ik zo’n besluit moet nemen. Dat we dit doen heeft niets met smaak te maken, ik denk dat Broederliefde heel goed op andere concerten kan spelen, maar niet op het Bevrijdingsfestival, waar het draait om onze vrijheid. Broederliefde heeft in het verleden anti-semitische uitspraken gedaan waardoor wij het optreden ongepast vinden.”
In 2017 heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei de band Broederliefde op basis van hun controversiële uitspraken ook geweerd uit de nationale tour van bevrijdingsfestivals.
Broederliefde is een hiphopband uit het Rotterdamse Spangen en bestaat uit 5 leden en spreekt vooral jongeren aan. Na het incident in 2017 bezochten de leden van de band kamp Auschwitz en plaatsten hier een video over op Youtube.

 

Onrust op Facebook

Na het bekend maken van de Line up van het Zoetermeerse Bevrijdingsfestival verschenen op Facebook al opmerkingen van mensen over deze band. Zij vonden het geen goed idee om deze veelbesproken band uit te nodigen en waren bang voor ongeregeldheden tijdens het concert.
Wethouder Van Driel is in eerste instantie niet bang voor ongeregeldheden: “Het is moeilijk in te schatten wat bij een festival tot problemen kan leiden, dit kan een band zijn, maar ook het warme weer of een kleine groep die onrust maakt. De beveiliging is altijd in orde op het festival.”


De organisator van het Bevrijdingsfestival moet nu hard op zoek naar een andere band om het ontstane gat in de programmering op te vangen. Floravontuur Promotie Zoetermeer kon nog niet persoonlijk reageren, maar plaatste eerder al wel een reactie op Facebook naar aanleiding van de opmerkingen over de band:
“We snappen zeker je punt, maar 3 jaar later geloven wij graag in een 2e kans. Zeker gezien hun eigen houding wat betreft dit eerdere incident. https://www.youtube.com/watch?v=JIo2j0QB1rI

-advertenties-

-goede doel-